mainos_1055

Pintakäsittely

Purso Oy pudotti maalauslinjastonsa kuluja uuden teknologian maalauskaapilla

Uusi pumpputekniikka pitää maalauksen kalvopaksuuden tasaisempana

artikkelikuva: Purso Oy pudotti maalauslinjastonsa kuluja uuden teknologian maalauskaapilla

Alumiiniosaaja Purso Oy päätti uusia maalauslinjastonsa maalauskaappijärjestelmän, jotta maalauksen kuluja saataisiin alemmaksi. Vanhan laitteiston tilalle valittiin Nordsonin HDLV-teknologiaan perustuva maalauspumppujärjestelmä, jonka Spraytec Oy toimitti.

Purso Oy valmistaa kotimaisella ammattitaidolla suunnitellut ja laadukkaasti toteutetut alumiiniset ratkaisut asiakkaan tuote- ja prosessikehityksen kumppanina. Yritys suunnittelee asiakkaan tarpeeseen elinkaaritarkastelun kestävän ratkaisun sekä parhaan tavan toteuttaa se: Purso valjastaa oman toimintansa ja osaamisensa asiakkaidensa käyttöön, jotta he menestyisivät. Tuotteet ja komponentit ovat tuotantoketjun osia, joilla tuotetaan arvoa loppuasiakkaalle.

Maali- ja huoltokulut alas
”Vanha maalauslinjastomme maalauskaappi oli yli kymmenen vuotta vanha. Suuremman maalinkulutuksen lisäksi vanhan laitteiston huolto- ja korjauskulut olivat aika kovat. Maalauskaapin uusimisella haettiin ennen kaikkea tarvittavan maalimäärän säästöä sekä vanhan laitteiston huolto- ja korjauskuluja alemmaksi”, kertoo tuotantopäällikkö Jarkko Teini Purso Oy:stä.

Vanhan maalauskaapin tilalle tuli uusi automaattinen maalauskaappi ja muu maalauslinjasto pysyi ennallaan. Purson alumiinimaalauslinjaston maksimikapasiteetti on noin 1,5 miljoonaa maalausneliötä.

”Uusi maalikaappi on selvästi vanhaa nopeampi, mutta tässä kohtaa ei varsinaisesti haettu kapasiteetin lisäystä, vaikka kapasiteettia tulikin ohessa noin kolmanneksen verran lisää. Linjaston pullonkaula on tällä hetkellä muualla, joten emme saa muutoksesta vielä täyttä hyötyä ulos. Nykyisessä tilanteessa kapasiteetti kasvoi noin viitisen prosenttia. Myöhemmin kun investoimme maalauslinjastoon, saamme kokonaiskapasiteetin kokonaan käyttöön”, Teini sanoo.

Tasaisempaa laatua
”Uuden laitteiston logiikka- ja automaatioasiat ovat ihan eri tolalla kuin vanhassa laitteistossa. Uudesta käyttöliittymästä saa paljon enemmän irti ja asioita pystyy seuraamaan ja säätämään tarkemmin. Uusi pumpputekniikka pitää maalauksen kalvopaksuuden tasaisempana ja sitä pystyy säätämään aiempaa tarkemmin”, Teini kertoo.

Laitteistolla on hyvä onlinetuki, mutta sitä ei Pursolla ole toistaiseksi juuri tarvittu.

”Emme ole vielä joutuneet todentamaan sen toimivuutta. Spraytecin edustaja on kyllä asiat hoitanut hyvin ja nopeasti, jos on ollut jotain ongelmia. Olen kyllä tyytyväinen Nordsonin laitteistoon”, Teini sanoo.

Hänen mukaansa asennus meni loistavasti ja tiukka aikataulu joulun vaiheilla piti hyvin. Tuotanto pääsi käyntiin suunnitellusti.

”Uudessa investoinnissa oli paljon uutta tekniikkaa, mikä edellytti sopivien säätöjen hakemista. Nyt olemme jo täydessä tuotantokäytössä.”

Hyvin testattua teknologiaa
Valittu HDLV-teknologia on ollut käytössä maailmalla vuodesta 2005 lähtien. Teknologian kehittäjä Nordson on maailman suurin pintakäsittelyalan toimija.

”Nordson investoi hyvin paljon tuotekehitykseen. Heillä on esimerkiksi eniten pintakäsittelyalan patentteja ja patenttihakemuksia vuosi toisensa jälkeen. Siinä missä kilpailijat vasta opettelevat HDLV-teknologian toteuttamista järjestelmiinsä, on Nordsonin HDLV-laitteisto ollut teollisuuden käytössä jo yli 12 vuotta eli se on hyvin testattua teknologiaa”, Spraytec Oy:n toimitusjohtaja Petrik Eklund kertoo.

HDLV-maalauspumppu koostuu kahdesta identtisesti toimivasta lohkosta. Lohkot imevät ja syöttävät jauhetta vuorotellen. Kun toinen puoli imee jauhetta, toinen puoli syöttää sitä ruiskulle pienen apuilmasykäyksen avulla. Pumpun hyötysuhde on parempi kuin perinteisissä venturipumpuissa, koska vain hyvin pieni osa pumpun käytön vaatimasta ilmasta syötetään ruiskutuspistooliin.

”Perinteiset maalin pumppauslaitteet käyttävät paljon ilmaa ja ilman nopeus on kohtuullisen suuri, mikä puhaltaa jauhetta pois maalattavan kappaleen pinnasta. HDLVteknologiassa tarvittava ilmamäärä on pystytty pienentämään kolmasosaan perinteisen menetelmän tarvitsemasta ilmamäärästä. Näin saadaan parempi tulos yhdellä maalauskerralla. Tämä myös helpottaa vaikeiden kappaleiden maalaamista linjastossa”, Eklund kertoo.

”Jos haetaan esimerkiksi 70 μm kalvopaksuutta, niin kammiopumppausteknologialla päästään noin 5 μm vaihteluväliin maalin kalvopaksuudessa. Laatu pysyy tasaisena ja jatkuvana, joten uudelleenmaalausten tarve vähenee”, Eklund sanoo.

Ylijäämäpulveri kierrätetään putkiston kautta takaisin prosessiin. Pienemmän ilmamäärän ja tarkemman kohdistuksen ansiosta ilmankiertoputkessa joudutaan kierrättämään aiempaa vähemmän maalijauhetta.

Vähemmän kuluvia osia
”Perinteisessä teknologiassa joudutaan vaihtamaan injektoriholkkeja ehkä kerran kaksi kuukaudessa. Kammiopumppausteknologiassa päästään parhaimmillaan kaksi vuotta ilman, että joudutaan vaihtamaan kulutusosia. Huoltoseisokkiaika vähenee, millä on merkitystä tuotannossa, kun valmistuskapasiteettia menetetään”, Eklund sanoo.

Kaikki järjestelmän jauheenkierrätyskanavat saa helposti puhdistettua ja avattua, koska ne on suunniteltu ergonomianäkökulmasta.

HDLV-teknologia sopii kaikenkokoisiin tarpeisiin, myös käsinmaalausta käyttäviin maalaamoihin, joissa on vähänkin enemmän volyymia. Maalauspumpun maalausnopeus on puolitoistakertainen perinteisiin injektoripumppumenetelmiin verrattuna.

”Se on äkkiä rahanarvoinen ominaisuus esimerkiksi alihankintamaalaamossa”, Eklund toteaa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 3/2024

prometalli

mainos_1075



Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »