mainos_1048

Mittaus

Skannaava mittaus herättää yritysten päättäjiä

artikkelikuva: Skannaava mittaus herättää yritysten päättäjiä

Niin pienissä kuin suuremmissakin konepajoissa on herätty mittaamisen murrokseen. Skannaava mittaus syrjäyttää kosketuspohjaista mittausta konepajoissa kovaa vauhtia. Jukka Hynynen Hexagon Metrology Oy:stä kertoo, että vuonna 2017 myytiin enemmän skannaavia nivelvarsimittalaitteita kuin koskettavan mittauksen vastaavia laitteita.

Hynynen huomauttaa, että Suomi toki tulee jälkijunassa skannaavan mittauksen suhteen: esimerkiksi Sveitsissä ja Saksassa skannaava mittaustekniikka on jo valtavirtaa.

"Kaikki isot eurooppalaiset maat ovat ikään kuin eturintamassa tämän suhteen, ja meillä tullaan vähän perässä", hän vahvistaa.

Skannauksessa on tulevaisuus
Tietoisuus on kasvanut kohinalla. Hexagon Metrology Oy järjestää tapahtumia, joissa avataan skannaavan mittauksen mahdollisuuksia tulevaisuuden konepajoissa. "Viimeisimmässä tapahtumassa elokuussa kiinnostusta ilmaisivat niin pienet kuin suuretkin yritykset", kiteyttää Hynynen.

"Skannaavan teknologian ollessa vielä koskettavaa kalliimpaa, pienemmillä alan toimijoilla voi mietityttää investoinnin suuruus. Silloin luonnollisesti voi mennä aikaa, ennen kuin laite saadaan hankittua", hän pohtii.

"Skannaavat laitteet ovat kuitenkin selvästi tulevaisuutta. Kun nuori, tietotekniseen kulttuuriin syntynyt sukupolvi valtaa paikkoja työelämässä, tämä vaikuttaa positiivisesti skannaavan mittauksen lisääntymiseen", Hynynen uskoo.

"Nuorempi sukupolvi on kiinnostunut teknologiasta ja sen tarjoamasta lisäarvosta."

Nopeammin ja tehokkaammin
Hynynen kertoo, että nopeus on skannaavan mittauksen suurin valtti - ja se, että skannaava mittaus mahdollistaa sellaistenkin kappaleiden mittauksen, joiden mittaaminen muuten olisi kohtuuttoman hankalaa ja hidasta.

"Mittauslaitteet ovat helposti liikuteltavia, mikä mahdollistaa erilaisten tarkistusmittausten tekemisen tuotantoprosessin eri vaiheissa", hän kuvailee.

Esimerkiksi yhdellä laitteella voidaan mitata ja hyödyntää tarkkaa mittadataa käänteissuunnittelussa, tuotekehitysvaiheessa, tuotantoprosessin eri vaiheissa ja tietenkin valmiin tuotteen lopputarkastuksessa. "Toimintojen avulla tehokkuus kasvaa ja laatu paranee. Tuotantoketjun tehokkuus ja tuotteen laatu ovat kilpailuvaltteja nykypäivän kaupallisilla markkinoilla", tähdentää Hynynen.

Moneen lähtöön
Skannausratkaisuja löytyy erilaisiin laitteisiin: lasertrackereihin, nivelvarsimittauslaitteisiin, 3D-koordinaattimittauslaitteisiin ja optisiin mittauslaitteisiin. Skannausratkaisujen automatisointi on nykypäivää ja se selvästi lisääntyy koko ajan:

"Automatisointi on paras ratkaisu suurten volyymien tuotantoprosessien mittauksissa. Mittalaitteiden käytettävyys ja niiden ohjelmistojen käyttäjäystävällisyys on parantunut merkittävästi viime vuosien aikana", sanoo Hynynen.

Näistä syistä laitteen käytön oppiminen ei vie juurikaan aikaa. "Skannaavan mittauksen oppiminen on nopeaa ja suoraviivaista", hän toteaa.

Enemmän irti datasta
Hynysen mukaan skannaava mittaus tulee yleistymään vielä huomattavasti nykyisestä, jahka esimerkiksi teollisuudessa otetaan laajemmin käyttöön 24/7-automaattiset mittauskäytännöt. Hexagon Metrology Oy:n ratkaisut onkin suunniteltu integroimaan data tuotantoprosesseihin.

"Näin mahdollistetaan älykkäämpi päätöksenteko, parempi laatu, tuotantotehokkuus ja kiertoajat - ja lisäksi varmistetaan riittävä tuki asiakkaille."

Teksti: Sami J. Anteroinen

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli
Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »