mainos_1048

Lastuavat työkalut
Työstökoneet

Kiillolta tulossa uusia ympäristöystävällisiä työstönesteitä

artikkelikuva: Kiillolta tulossa uusia ympäristöystävällisiä työstönesteitä

Tänä syksynä sata vuotta täyttävä Kiilto haluaa olla alansa ympäristöjohtaja. Sen merkeissä yritykseltä on alkusyksystä tulossa markkinoille uusia kasvipohjaisia, uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja Easycool Futura -metallintyöstönesteitä.

Easycool Futura -työstönesteet ovat sataprosenttisesti biologisesti hajoavia, eikä niitä tarvitse käsitellä enää ongelmajätteinä, kuten vanhoja mineraaliöljyihin pohjautuvia työstönesteitä. Uusille tuotteille ei ole varastointimääräyksiä. Lähtökohtaisesti tuotteet ovat sellaisenaan viemäröintikelpoisia, kunhan pidetään huoli, että käytettyyn kasvipohjaiseen työstönesteeseen ei pääse sekoittumaan koneistuksessa liuenneita mineraaliöljyjäämiä.

”Tuotereseptit on tehty siten, että tuotteet ovat kaikilta ominaisuuksiltaan vähintään yhtä hyviä kuin vanhat mineraaliöljypohjaiset nesteet ja osittain voiteluominaisuuksiltaan jopa parempia”, Kiillon metsä- ja metalliteollisuuden liiketoiminnan kehityspäällikkö Timo Esko kertoo.

Uudet kasvipohjaiset työstönesteet ovat myös työntekijöiden terveyden kannalta turvallisempia kuin nykyiset terveydelle haitalliset fossiiliset nesteet. Kasvipohjaisista nesteistä ei tule hengitysilmaan haitallisia mineraaliaerosoleja. Voiteluaineina toimivat kasviöljyesterit, eivätkä tuotteet sisällä ihoa herkistäviä biosidejä. Tuotteiden emulgointiaineina on myös kasvipohjaisia yhdisteitä, kuten rypsi- ja mäntyöljyjohdannaisia.

Markkinoilla olevat työstönesteet pohjautuvat tällä hetkellä fossiilisiin mineraaliöljyihin, joiden markkinaosuus on noin 95 prosenttia. Työstönesteitä kuluu merkittäviä määriä koneistavassa teollisuudessa, joten niillä on iso merkitys ympäristönkin kannalta.

”Metalliteollisuus on melko konservatiivinen ala, joten muutos ei välttämättä tapahdu ihan hetkessä, mutta jonkun on aloitettava, ja muut joutuvat varmasti seuraamaan perässä. Samanlaisia projekteja on tulossa muidenkin tuotteiden osalta eri tuoteosastoiltamme”, Esko ennustaa.

Lisätietoja: www.kiilto.fi

Teksti: Jari Peltroranta

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 3/2024

prometalli
Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »