mainos_1048

Hitsaus
Kunnossapito
Mittaus

NDT -testaajat kirittävät konepajojen laadunvarmistusta

artikkelikuva: NDT -testaajat kirittävät konepajojen laadunvarmistusta

Konepajoille laadunvalvonta on elinehto - mutta mistä tietää, mikä on riittävä tarkastusten taso? NDT-tarkastaja Markus Kumpumäki Nondest Oy:stä tietää vastauksen.

”Pitää saada askelmerkit kuntoon. Tarkastuksia pitää olla tarpeeksi, että ikäviä yllätyksiä ei tule tuotannon puolella.”

Kumpumäki tarjoaa esimerkin: hitsauskoneen rikkoutuessa kaikki tehdyt hitsit ovat viallisia ja ne on tehtävä uudestaan – mikäli kukaan ei ole tarkastanut tavaran laatua matkan varrella.

”Erittäin harvoin tulee vastaan tällainen tilanne, mutta mahdollista se on.” Mikäli NDT-tarkastuksia tehdään projektissa startissa ja lopussa, mahdollisiin ongelmiin ehditään yleensä reagoida heti tuotannon alkuvaiheissa.

Nondest suorittaa ainetta rikkomattomia NDT-tarkastusmenetelmiä (Non-Destructive Testing), joita käytetään pajoissa tyypillisesti tuotteen valmistuksen yhteydessä tehokkaana laadunvarmistuksen työkaluna. Tuotteen elinkaaren aikana NDT:llä on käyttönsä myös kunnonseurannassa.

”Meidän ammattitaitoa on tehdä vaadittavat tarkastukset oikein ja oikeaan aikaan – tällöin toiminta on myös kustannustehokasta”, kuvailee Kumpumäki.

”Tuotteen elinkaaren aikana NDT:llä on käyttönsä myös kunnonseurannassa.

Sopparissa vaadittu?

NDT-tarkastuksia tehdään myös itse tuotantolaitteille ja laitoksille, kuten esimerkiksi lämpövoimalaitoksille, jotta saadaan käsitystä siitä, paljonko ”ajoaikaa” niissä on jäljellä – ja vältytään hintavilta seisokeilta, kun tuotanto tyssää äkkiarvaamatta.

Tänä päivänä NDT-tarkastukset ovat laajasti käytössä valmistavassa metalliteollisuudessa. Kumpumäki huomauttaa, että tarkastukset ovat usein loppuasiakkailta tuleva ehdoton vaatimus, jotta diili voidaan ylipäätään tehdä.

”Tähän liittyy usein vaatimus kolmannen osapuolen käytöstä laadunvarmistuksessa, sekä käytettävistä hitsausvaatimuksista ja pinnanlaadun vaatimuksista.”

Paljon vartijana

Nondestillä on yli 20 vuoden kokemus NDT-tarkastustoiminnasta – ja sen myötä kosolti hands on -asiantuntemusta niin ydinvoimaloiden painelaitteista kuin teräsrakenteita valmistavista konepajoistakin. Ydinvoimalat ovat tavallaan tarkastamisen kuninkuusluokka, koska rima jo yksistään turvallisuusseikkojen takia on niin korkealla.

”Ydinvoimalakeikoilla käytämme vain erityisen kokeneita tarkastajia, koska vaatimustaso on niin kova”, toteaa Kumpumäki.

Runsaasti kokemusta on kertynyt myös vuosihuoltojen yhteydessä tehtävistä tarkastuksista paperi- ja sellutehtaissa sekä voimalaitoksissa – kaikki kohteita, joilla on kansantaloudellista vaikutusta ja sormensa pelissä myös ihan peruskansalaisen hyvinvoinnissa.

”Esimerkiksi sellutehtaissa on haastavia laitteita, kuten soodakattilat, joilla on kovat tarkastusvaatimukset.”

”NDT-tarkastukset ovat laajasti käytössä valmistavassa metalliteollisuudessa.

Pintaa syvemmälle

Noin puolet asiakkaista on konepajoja. Tällöin testausarsenaalissa on tyypillisesti pintamenetelmiä, kuten magneettijauhetarkastukset ja tunkeumanestetarkastukset.

”Lisäksi ohuet kappaleet tarkastetaan tyypillisesti röntgenillä, paksummat ultraäänellä”, toteaa Kumpumäki.

Vaikka eri menetelmiä löytyy joka lähtöön, silmämääräinen tarkastus on edelleen tärkeä menetelmä pintavirheiden tarkastamiseksi. Kokenut, koulutettu tarkastaja saa hitsauksen tason nopsaan selville vertaamalla pintaa hitsiluokkastandardin – tai jonkun muun standardin/ohjeen – antamiin raja-arvoihin.

”Käytetyin laadunvarmistus pajoilla on oma silmä”, vahvistaa Kumpumäki.

Tällainen visuaalinen tarkastus tehdään tyypillisesti valmiille hitsauskohteelle, mutta tarvittaessa se voidaan suorittaa myös muiden vaiheiden aikana.

”Silmämääräistä tarkastusta ei kuitenkaan voida jättää NDT-tarkastajan hartioille”, huomauttaa Kumpumäki.

”Tärkeintä se on hitsaajan itse tekemänä ja viimeistään työnjohtajan ja hitsauskoordinaattorin tekemänä. Tarkastajan tehtävä on varmistaa onnistunut laadunvarmistus, ei etsiä vikoja ja virheitä.”

Digikuvat työmaalle

Nondestin ”tallista” löytyy myös PMI-materiaalianalysointi ja röntgenkuvauksiin passeli CR-digitaaliröntgen, joiden avulla saadaan tulokset paikan päällä – esimerkiksi asennustyömaalla – saman tien.

Langattoman digitaalisen radiografian käytössä Nondest on kunnostautunut erityisesti. EAKR-rahoituksella yritys hankki joulukuussa 2023 uuden langattoman digitaalisen radiografiapaneelin, jonka ansiosta perinteisten, ympäristölle haitallisten filmin kehitysaineiden käyttöä on voitu vähentää huomattavasti.

”Erityisesti korroosiokuvauksissa digitaalinen paneeli on toiminut erittäin hyvin”, vahvistaa Kumpumäki. Digitaalinen radiografia on yhä tärkeämpi osa modernia, ennakoivaa kunnossapitoa.

Tekoäly tulee

Digitaalisuus vie alaa eteenpäin muutenkin. Kumpumäki katsoo, että esimerkiksi linjatarkastusten automatisointi tekoälyä hyödyntämällä tulee varmasti yleistymään, vaikka toistaiseksi pajoilla ollaan vielä varovaisia AI-asioissa.

”Tekoäly on jo käytössä alalla, mutta se on tyypillisesti lähinnä erikoissovellus, jota tietty konepaja käyttää yhden tietyn loppuasiakkaan hankkeessa, eikä mitenkään laajemmassa käytössä.”

Mutta sitä mukaa kun dataa saadaan kerättyä yhä laajemmin, myös eri sovelluksia keksitään lisää. ”Vielä ei osata edes hahmottaa sitä, mikä vaikutus tekoälyllä lopulta on.”

”Digitaalisuus vie alaa eteenpäin.

Laatu ankkuroi liiketoiminnan

Teknologia auttaa, mutta viime kädessä konepajan työntekijöiden, esimiesten ja yrityksen johdon sitoutuminen laatuun ratkaisee pelin. Kumpumäki muistuttaa, että mikäli sinivalkoiset pajat haluavat pärjätä globaalissa kilpailussa, siihen on vain yksi avain:


NDT-tarkastaja Markus Kumpumäki Nondest Oy:stä sanoo, että ammattitaitoa on tehdä vaadittavat tarkastukset oikein ja oikeaan aikaan – tällöin toiminta on myös kustannustehokasta.

”Tässä kohtaa on jo selvää, että emme voi kilpailla hinnalla. Meidän on kilpailtava laadulla – siis tehtävä jotain paremmin kuin muut.”

Kumpumäki kertoo, että Nondestin käyttämä laitteisto on huollettu, tarkistettu ja kalibroitu standardien mukaisesti. Yrityksellä on Säteilyturvakeskuksen (STUK) turvallisuuslupa ja henkilökunta on pätevöitetty SFS-EN ISO 9712 mukaisesti.

”Meillä on satoja asiakasyrityksiä, ja vuosien varrella tarkastuksia on tehty tuhansia”, lisää Kumpumäki, joka aloitti firmassa 2015.

NDT-tarkastuksen TOP4

Magneettijauhetarkastusta käytetään tuotteen pintaan avautuvien virheiden havaitsemiseksi ferromagneettisilla materiaaleilla. Magneettijauhetarkastuksessa tuotteeseen aiheutetaan magneettivuo, jolloin vian aiheuttamiin paikallisiin napakohtiin kertyvä magneettijauhe on helppo havaita. Tyypillisesti menetelmällä tarkastetaan mm. hitsejä tai teräsvaluja teräsrakenteissa, laitteissa ja koneenosissa.

Tunkeumanestetarkastus paljastaa pintaan avautuvat virheet. Tarkastuksessa käytetään tunkeumanestettä, joka tunkeutuu tuotteen pintaan avautuviin virheisiin. Menetelmä sopii hyvin useimmille materiaaleille ja sitä käytetään erityisesti tasaisilla pinnoilla ja hitsien tarkastukseen.

Ultraäänitarkastus on tarkka, kätevä ja kustannustehokas keino selvittää tuotteen laatu; se perustuu ultraäänen heijastumiseen viasta takaisin mittauksessa käytettävään luotaimeen. Materiaalissa olevat säröt ja esimerkiksi liitosviat heijastavat hyvin ääntä.

Röntgenkuvaus löytää sisäisiä virheitä kappaleista ja laitteista. Digitaalisessa röntgentarkastuksessa kuvaustulos on digitaalisessa muodossa ja heti kuvauksen yhteydessä nähtävissä, analysoitavissa ja luokiteltavissa tietokoneen ruudulta. Nopeassa prosessissa asiakas saa digikuvat helposti pilvipalvelujen välityksellä.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Nondest Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli
Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »