mainos_1048

Lastuavat työkalut

Tehokasta viisteytystä

Viisteytysten koneistaminen on yksi yleisimpiä vaiheita metallin työstämisessä, sillä viisteitä tehdään käytännössä kaikkien työkappaleiden sisä- ja ulkoreunoihin.

Viisteet ovat olennainen osa tuotteen muotoilua, mutta lisäksi ne myös vähentävät tapaturmia, helpottavat osien kokoamista ja levittävät tietylle alueelle kohdistuvaa rasitusta. Pyörivät viisteytystyökalut ovat monipuolisia työvälineitä ja niitä voidaan käyttää viisteytyksen lisäksi myös esimerkiksi jäysteen poistoon, altatasaukseen, upotuksiin ja useisiin muihin sovelluksiin.

ISCARin valikoimasta löytyy esimerkiksi MULTI-MASTERtuoteperheen yhdisteltävät työkalut ja vaihtopäät, jotka soveltuvat erilaisiin viisteytyksen sovelluksiin. Taloudelliset MM H -vaihtopäät kahdella lastu-uralla sekä täysin hiotut, moniuraiset MM E -päät ovat tehokkaita vaihtoehtoja erityisesti pienelle alueelle tai pienten työkappaleiden viisteytykseen jäystettä jättämättä.

Iscar Finland Oy
Kuva 1.
MULTIMASTER HCD -vaihtopäitä löytyy useampi vaihtoehto 30–60-asteisina.

Kätevä MM HCD (Kuva 1) on erityisen suosittu vaihtopää, joka soveltuu sisä- ja ulkopuolisten viisteiden lisäksi alkureikä- ja keskiöporaksi sekä upotuksiin. Tämän vaihtopään suosion takana on sen leikkuugeometria, jossa yhdistyvät negatiiviset ja positiiviset leikkuut.

Vahva leikkuusärmä ja erinomainen lastunmurtaja takaavat sujuvan lastuvirran sekä pehmeän ja kevyen leikkuun myös haastavissa olosuhteissa.

Iscar Finland Oy
Kuva 2.
Samaan varteen sopii myös MULTI-MASTER GRIT 28K-45-6T10.

MULTI-MASTER-tuoteperheen lohenpyrstön muotoisia vaihtopäitä (Kuva 2) on saatavilla 45-, 60- ja 75-asteisina. Niillä voidaan koneistaa lohenpyrstöuria ja takaviisteitä, ja päiden monihampainen muotoilu takaa erinomaisen tuottavuuden.

Iscar Finland Oy
Kuva 3.
DCNT-yhdistelmäpora kierteen esireikiä varten nostaa tuottavuutta.

Viisteellisen reiän koneistaminen yhdellä kertaa, kuten kierteiden esireikien poraaminen, on monille asiakkaille tärkeä toiminto. Tämä onnistuu poraustyökalulla, jolla voidaan suorittaa sekä poraus että upotus (Kuva 3). ISCARin valikoimaan kuuluu myös yleiseen CHAMDRILL-porarunkoon kiinnitettävä viisteytysrengas, jonka ansiosta poralla voidaan koneistaa myös viiste samalla kertaa.

ISCARilla on myös erityisesti pienten sarjojen tekijöiden tarpeisiin suunniteltu monipuolinen viisteytysvarsijyrsin, jossa on säädettävä leikkuusärmän kulma. Teräkasetin säädettävyyden ansiosta työkalulla voidaan jyrsiä viisteitä erilaisilla kulmilla, eikä siksi muita työkaluja tarvita. Kasettiin on kaiverrettu astemitta, joka helpottaa kulman säätöä. Tämä käytännöllinen työkalu on yksileikkuinen. Tämän lisäksi valikoimissa on myös eri kiinteillä kulmilla valmistetut yksi- tai useampileikkuiset viistejyrsimet.

Iscar Finland Oy
Kuva 4.
Viisisakarainen CHAMFMILL-työkalun teräpala sopii myös takaviisteytykseen.

ISCARin CHAMFMILL-tuoteperheeseen kuuluu vaihtopalallisia jyrsimiä, jotka on suunniteltu etu- ja takaviisteytykseen (Kuva 4) ja jotka soveltuvat niin pienten ulko- ja sisäpuolen viisteiden koneistukseen kuin myös jäysteen poistoon. Tuoteperheen tärkein ominaisuus on viisikulmainen kääntöterä 10 leikkuusärmällä, joista viittä käytetään etuviisteytykseen ja viittä takaviisteytykseen.

Lisätietoa viistetyökaluista ja niiden monipuolisesta hyödyntämisestä www.iscar.fi sekä Iscarin myynnistä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli

mainos_1074Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »