mainos_1048

Teollisuusvalaistus

Optimaalinen valaistus parantaa työturvallisuutta ja työtehoa

artikkelikuva: Optimaalinen valaistus parantaa työturvallisuutta ja työtehoa

Kohteen vaatimusten mukaisesti suunniteltu valaistus parantaa yrityksen kilpailukykyä. Valaistussuunnittelulla optimoidaan valaistusjärjestelmä kustannustehokkaaksi ja kestävän kehityksen mukaiseksi koko elinkaarensa ajaksi.

Selvitä aluksi valaistustarve

”Oikein toteutettu teollisuusvalaistus tukee optimaalisella tavalla tuottavuutta, parantaa työturvallisuutta ja työskentely- ympäristön viihtyisyyttä sekä on energiatehokas”, sanoo Jukolux Oy:n markkinointijohtaja Rainer Rönnback. Jukolux valmistaa laadukkaita kotimaisia ATEX- ja teollisuusvalaisimia.

Valaistuksen tavoitteiden täyttyminen vaatii teollisuuden vaativien olosuhteiden ja kohdekohtaisten erityisvaatimusten kattavaa huomioimista.


JUKO ALT valaisin.
KUVA: JUKOLUX OY

”Teollisuusvalaistuksen optimoinnissa ensimmäisenä selvitetään tarvittavan valon määrä. Millaista työtä tilassa tehdään ja kuka valoa tarvitsee? Tarvitaanko valaistusta pikkutarkkaa kokoonpanoa vai kunnossapitohuoltoa varten?” Rönnback sanoo.

Liian hämärässä tilassa työskentely on vaivalloista ja hidasta, mikä heikentää tuottavuutta ja työturvallisuutta. Valoa ei saa olla myöskään liikaa heijastumisen ja häikäisyn vuoksi.

Seuraavana askeleena on määritellä, milloin valaistusta tarvitaan ja kuinka haastavat olosuhteet valaistavassa tilassa on. Eri teollisuudenaloilla on omat erikoispiirteensä, jotka on huomioitava valaisinvalinnassa.

”Onko tila räjähdysvaarallinen, entä onko tilan lämpötila korkea tai matala? Käsitelläänkö tilassa happoja tai muita kemikaaleja tai altistuvatko valaisimet pölylle, lialle, tärinälle tai kemialliselle tai mekaaniselle kulutukselle? Entä kuinka korkea tila on ja onko tila ahdas vai avoin?” Rönnback taustoittaa.

Sujuvoita tuotantoa valaistussuunnittelulla

Kun lähtökohdat ovat selvillä, voidaan suunnitella kohteeseen sopiva valaistusratkaisu. Esimerkiksi korkeaan teollisuushalliin kannattaa valita laadukas, pitkäikäinen, nopea-asenteinen ja ilman huoltovaadetta oleva valaisin, sillä valaisimen vaihtaminen sekä huoltaminen useiden metrien korkeudessa on kallista ja selkeä työturvallisuusriski.

"Valaistussuunnittelun tavoitteena on valaisimien optimaalinen sijoittelu.


JUKO HT valaisimien asennus.
KUVA: JUKOLUX OY

”Valaisimen huoltovapaudella ja pitkäikäisyydellä varmistetaan, että tuotantoprosessiin ei tule kalliita taukoja valaisimen vaihtamisen tai huoltamisen vuoksi”, Rönnback toteaa.

Kohteeseen sopivien valaisimien valitsemisen jälkeen tehdään yksityiskohtainen valaistussuunnitelma.


”Valaistuksen tavoitteiden täyttyminen vaatii teollisuuden vaativien olosuhteiden ja kohdekohtaisten erityisvaatimusten kattavaa huomioimista”, kertoo Jukolux Oy:n markkinointijohtaja Rainer Rönnback ja jatkaa, että Jukolux tekee laadukasta ja korkeatasoista valaistussuunnittelua.
KUVA: JUKOLUX OY

Valaistussuunnittelun tavoitteena on valaisimien optimaalinen sijoittelu siten, että valaistus tukee työskentelyä parhaalla mahdollisella tavalla. Valaistussuunnittelulla varmistetaan, että tilassa on oikea määrä valaisimia, tarvittava valomäärä ja tasainen valaistus.

Nykypäivän valaisinten elinkaari on pitkä, joten valaistussuunnittelussa huomioidaan myös tulevaisuuden tarpeet. Näin asiakas saa optimiratkaisun ja kohteen valaistus on pitkäikäinen, laadukas, tarpeen mukainen ja energiatehokas.


KUVA: JUKOLUX OY

”Valaisimiemme suunnittelussa olemme pyrkineet siihen, että valaisimet kestävät tuotantolinjan koko elinkaaren ajan. Valaistussuunnitteluun panostamalla sujuvoitetaan tuotantoa pitkällä aikajänteellä”, lisää Rönnback.


KUVA: SIGNIFY FINLAND OY

Tasainen, valkoinen valo parantaa turvallisuutta

”Metalliteollisuudessa valon tasaisuus on tärkeää. Tuotantolaitoksissa käsitellään suurikokoisiakin metallielementtejä, jotka voivat kiiltävän pintansa vuoksi aiheuttaa heijastuksia. Harva ja pistemäinen valaistus aiheuttaisi valaistukseen epätasaisuutta, mikä on työturvallisuusriski”, sanoo valaistussuunnittelija Satu Marttila Signify Finland Oy:stä.

Teollisuudessa yleisien suurpainenatriumlamppujen tuottama valo on keltaista ja värintoisto on heikko. Vanhan teollisuuslaitoksen valaistusta uusittaessa valaisimet tai valaisinten polttimot vaihdetaan LED-valonlähteisiin.

”LED-valaisimet tuottavat valkoista valoa, jolloin värit erottuvat oikein. Valaisimien päivittäminen LED-valaisimiin parantaa huomattavasti tilan turvallisuutta ja työviihtyvyyttä”, Marttila sanoo.

Loisteputkien ja pienloistelamppujen tuotanto on jo päättynyt EU-direktiivin mukaisesti, joten LED-valaisimiin siirtyminen tulee pian ajankohtaisiksi iäkkäitä valaistusjärjestelmiä käyttävissä yrityksissä ja tuotantolaitoksissa.


KUVA: SIGNIFY FINLAND OY

Automaatio yleistymässä

”Valonohjauksessa käytetään nykypäivänä yleensä sensoriratkaisuja tai älykkäitä valonohjausjärjestelmiä. Sensoriratkaisut ovat yksinkertaisempia ja alkuun pääsee pienemmällä investoinnilla”, kertoo Marttila.

Liiketunnistinratkaisut sopivat pienempien kohteiden valaistusratkaisuksi tai esimerkiksi käytävien tai muiden satunnaisesti valaistavien tilojen valonohjaukseen.

Älykkäät valonohjausjärjestelmät sopivat metalliteollisuuden kohteisiin koosta riippumatta. Älyratkaisut mahdollistavat eri alueiden ja yksittäisten valaisimien ohjaamisen sekä antavat ajantasaista tietoa valaistuksen tasosta.

”IoT-ratkaisut ilmoittavat kiinteistönomistajalle tai valaistuksen huollosta vastaavalle taholle mahdollisista vikatilanteista välittömästi. Näin valaistus saadaan nopeasti kuntoon. Ohjausjärjestelmästä saa myös helposti tiedot valaistuksen kuluttamasta energiasta”, Marttila sanoo.

Edistyneimmillä älykkäillä valaistuksenohjausjärjestelmillä voi seurata myös tilan käyttöastetta ja tilan käyttäjien liikkumista tilassa. Tietojen avulla tilan käyttöä voidaan optimoida.

”Älykkäät valonohjausjärjestelmät sopivat metalliteollisuuden kohteisiin koosta riippumatta.


KUVA: SIGNIFY FINLAND OY

Huomioi valaistusratkaisun koko elinkaari

Valaistusjärjestelmää valitessa kannattaa tarkastella järjestelmän koko elinkaarta. Alkuinvestoinnin lisäksi kokonaisenergialaskelma sekä elinkaaren aikaiset huoltokustannukset vaikuttavat optimiratkaisun valintaan.

Alkuinvestoinniltaan edullisin ratkaisu ei välttämättä ole kokonaiskustannuksiltaan edullisin tai energiatehokkain. Vähemmän energiaa kuluttava valaistusratkaisu auttaa minimoimaan tuotantolaitoksen hiilijalanjäljen.


KUVA: SIGNIFY FINLAND OY

”Kestävään kehitykseen panostavat yritykset voivat valita kiertotalouden mukaisesti suunnitellun valaistusratkaisun, jossa tuotteiden materiaalien kierrätysmahdollisuuksista on huolehdittu suunnitteluvaiheessa”, Marttila kertoo.

Uusimpia innovaatioita valaistuksessa edustavat 3D-tulostetut valaisimet, jotka valmistetaan kierrätysmuovista.

”3D-tulostetut valaisimet eivät vielä tällä hetkellä sovellu teollisuushallien ja tuotantolinjojen vaativiin olosuhteisiin.

3D-valaistus tarjoaa ratkaisuja korkeisiin tiloihin ja teollisuuslaitoksenkin toimistoon ja sosiaalitiloihin energiatehokkaan ja kestävän kehityksen mukaisen ratkaisun”, Marttila sanoo.

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 1/2024

prometalli




Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »