mainos_1011

Mittaus
Robotiikka ja automaatio
Tuotanto- ja työympäristö

Vähemmän painetta – energiansäästö jopa 15 %

artikkelikuva: Vähemmän painetta – energiansäästö jopa 15 %

Teollisuuslaitoksissa käytetään tyypillisesti liian korkeita käyttöpaineita – aivan turhaan. Ilma ei sinänsä maksa mitään, mutta sen paineistaminen on energiaa kuluttavaa ja kallista. Ongelma voidaan helposti ratkaista laskemalla paine tarpeenmukaiseksi. Paineilmajärjestelmissä on usein muitakin ongelmia, jotka voidaan korjata pienillä parannuksilla.

Pneumatiikkalaitteiden osuus keskimääräisen tehtaan koko energiankulutuksesta on noin 20 prosenttia. Ilman käyttöpaineen alentaminen on helpoin ja halvin tapa lähteä pudottamaan tätä energiankulutusta. Käyttöpaineen alentaminen kahdella baarilla voi vähentää energiankulutusta jopa 15 prosentilla.

kuva
”Ilman kulutus vaatii jatkuvaa seurantaa, jotta ongelmatilanteisiin pystytään puuttumaan ajoissa. Seurannan avulla järjestelmä voidaan pitää kustannustehokkaana: energia käytetään juuri siihen, mihin on tarkoitus. Ei turhaan eikä hukkaan”, toteaa SMC Automation Oy:n myyntipäällikkö Ossi Ojainmaa.

”Koneen suorituskyvyssä ei todennäköisesti tapahdu mitään muutosta, kun painetta alennetaan. Voi silti olla, että joku koneen osa tai laite vaatii korkeampaa painetta. Silloinkin kannattaa ehdottomasti käyttää tässä osassa paineenkohotinta, jolla saadaan tietyn yhden vaiheen paine kohotettua helposti ja edullisesti”, SMC Automation Oy:n myyntipäällikkö Ossi Ojainmaa toteaa. SMC on maailman suurin pneumatiikkatuotteiden valmistaja ja automaatioratkaisujen tuottaja.

Erilaiset puhallukset ovat yksi pahimpia ilmarosvoja: puhdistuspuhallukset, jäähdytykset ja vastaavat vievät valtavasti ilmaa.

”Kun puhallukseen vaihdetaan oikeanlaiset suuttimet, päästään helposti lähes kymmenen prosentin energiasäästöihin. Puhallusteho säilyy yhtä hyvänä tai jopa paranee”, Ojainmaa sanoo.

kuva

Mittaamalla ongelmiin käsiksi

”Laitteiden tehokkuutta voidaan parantaa mittaamisella ja tarkkailulla. Ilman kulutus vaatii jatkuvaa seurantaa, jotta ongelmatilanteisiin pystytään puuttumaan ajoissa. Kulutuksen kasvun syynä on useimmiten vuoto, joka voi olla yllättävän iso. Jopa 20 prosentin vuoto voi olla aivan tavallinen missä tahansa. Yleensä ongelma löytyy putkistosta tai liittimistä ja niiden korjaaminen on yksikertaista ja edullista”, Ojainmaa sanoo.

Lue lisää >>>

Teksti: Jari Peltoranta

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 4/2023

prometalli

mainos_1030Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »