mainos_1011

Teollisuusvalaistus
Tuotanto- ja työympäristö

Laadukas valaistus tuo tulosta ja turvallisuutta työhön

artikkelikuva: Laadukas valaistus tuo tulosta ja turvallisuutta työhön

KUVA: ALUCAR OY, MAXMO, VALOKUVAAJA: METSÄTRANS

Laadukas, kestävä, turvallinen ja älykäs valaistus on tämän päivän metalliyritykselle merkittävä kilpailutekijä. Oikeanlainen valaistus lisää tuottavuutta, turvallisuutta, energiatehokkuutta ja viihtyvyyttä työpaikalla. Toiminnan tehostuminen on energiansäästöäkin merkittävämpi tekijä yrityksen tuloksen kannalta.

Led-valaistuksen tuottamasta energiansäästöstä on puhuttu jo vuosia. Alkuhuumassa ei kuitenkaan riittävästi huomioitu sitä, että valaisinten laadussa on suuria vaihteluita. Yrityksiin hankittiin halpatuotantomaista heikkolaatuisia LED-valaisimia, jotka polttivat itsensä loppuun muutamassa vuodessa.

Tällaiset valaisimet tulevat työtehohäviöineen, vaihtokustannuksineen ja tuotantohäiriöineen pitkän päälle kalliimmiksi kuin hankintahinnaltaan kalliimpi laadukas ja kestävä valaisin.

”Monesti valaisimen vaihdossa on vähintään yhtä paljon tai joskus reilusti enemmän sivukuluja kuin valaisimen hankintahinta on. Valaisimet ovat yleensä korkealla, jolloin huolto tai vaihto pitää tehdä nostokalustoa käyttäen ja työturvallisuus huomioiden. Valaisimia vaihdettaessa myös tuotantoprosessi häiriytyy, markkinointijohtaja Rainer Rönnback Jukolux Oy:stä toteaa. Jukolux Oy tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua haastavien teollisuus- ja ATEX-valaisinprojektien toteutukseen.

Valon laatuvaatimukset lisääntyneet

Valaistus voi tuottaa jopa 80 prosenttia tuotantotilan energiakuluista, joten siihen kannattaa panostaa. LED-valaisimet yhdistettynä älykkääseen valaistuksen ohjaukseen voivat pienentää energiankulutusta parhaimmillaan jopa 90 prosenttia.

Vaikka nykyaikainen LED-valaistus on järkevä jo pelkän energiatalouden kannalta, on yrityksen toiminnan tehostuminen vielä tätäkin merkittävämpi tekijä yrityksen tuloksen kannalta.

Ammattitaidolla suunniteltu teollisuusvalaistus yhdistettynä laadukkaisiin, pitkäikäisiin ja tehokkaisiin LED-valaisimiin pienentää liiketoiminnan kuluja vähentämällä sähkön kulutusta, käyttökatkoja, virheitä sekä hävikkiä ja lisää samalla työntekijöiden tehokkuutta ja hyvinvointia. Hyvä teollisuusvalaistus myös parantaa työturvallisuutta.

Nykyaikaisessa metalliteollisuudessa valon laatu on yhä olennaisempi ominaisuus.

”Metalliteollisuus on muuttunut sellaiseksi, että työn tekemiseen tarvitaan aiempaa tehokkaampaa valaistusta ja parempaa valoa. Laatuvaatimukset ja työn tarkkuuden vaatimukset ovat lisääntyneet. Valaistus ei saa häikäistä ja sitä pitää olla riittävästi. Valaistuksen värisävyllä ja kirkkaudella on suuri merkitys. Optimaalisesti valaistussa tilassa virheet tuotantolinjoilla pienenevät, koska työntekijät näkevät paremmin riittävän valon ja minimaalisen häikäisyn ansiosta. Hyvä valaistus helpottaa tarkan työn tekemistä ja lisää näin tuottavuutta ja työturvallisuutta. Kun virheet vähenevät, vähenevät myös hävikki ja käyttökatkokset, toimitusjohtaja Petri Rapeli Valoremontti Oy:stä sanoo. Valoremontti Oy on kiinteistöjen valaistuksen uusimiseen erikoistunut palveluyritys, joka vastaa valouudistuksesta alusta loppuun aina suunnittelusta asennukseen avaimet käteen -periaatteella.

Rapeli korostaa myös sitä, että työntekijät viihtyvät työtiloissa paremmin ja sairauspoissaolot vähenevät, kun valaistus tukee työntekijöiden hyvinvointia ja luonnollista vuorokausirytmiä. Älykäs teollisuuden valaistus voidaan ohjelmoida esimerkiksi siten, että se himmenee ja kirkastuu tiettyihin vuorokaudenaikoihin.

kuva
Jukolux Oy:n markkinointijohtaja Rainer Rönnback selittää, miksi laadukkaisiin valaisimiin kannattaa panostaa.
Kuva: JUKOLUX OY

Vanhoille valaisin paikoille laadukas uusi valaisin

Valaistus saattaa sinänsä olla tällä hetkellä kohtuullisessa kunnossa monessa metallipajassa, mutta vanhempia valaisintyyppejä, kuten elohopea-, monimetalli- ja suurpainenatriumvalaisimia ei voi kohta enää käyttää, koska EU kieltää niiden käytön.

”Vanhoja valaisimia on vielä käytössä kymmeniä tai jopa satoja tuhansia kappaleita suomalaisissa teollisuusyrityksissä. Vanha valaisin voidaan poistaa ja käytännössä samoihin ripustuksiin tai kiinnikkeisiin voidaan kiinnittää uusi laadukas JUKO ALT -valaisimemme, joka on Suomessa valmistettu ja suunniteltu erityisesti 1980–1990-luvulla tehtyjen teollisuusvalaisimien vaihtotarpeeseen. Se on tehty ATEX tuotteen pohjalta kestämään rankassa teollisuusympäristössä, toimitusjohtaja Ismo Aukee Jukolux Oy:stä toteaa.

kuva
Jukolux Oy:n toimtusjohtaja Ismo Aukee kertoo, että heidän uusi valaisimensa on suunniteltu kestämään rankassa teollisuusympäristössä.
Kuva: JUKOLUX OY

Tässä valaisimessa on huomioitu kosteuden, lämpötilan, kemikaalien, pölyn, tarttuvan lian kuormitusvirran ja -jännitteen sekä mekaanisten voimien vaikutukset. Valaisimen minimikäyttöikä on vähintään 100 000 tuntia. Tavanomaisilla teollisuusledeillä käyttöikä voi olla kolmasosa tai kaksi kolmasosaa tästä.

kuva
Kuva: JUKOLUX OY

JUKO ALT -valaisimessa lämpö johdetaan pois kriittisten komponenttien luota mahdollisimman tehokkaasti. Hyvin suunniteltu rakenne ja komponenttivalinnat parantavat energiatehokkuutta, vähentävät huollontarvetta ja pidentävät merkittävästi valaisimen käyttöikää.

”Olemme käyttäneet paljon aikaa ja rahaa omien LEDkomponenttiemme kehittämiseen. Rakennamme valaisimen siten, että LEDejä kuormitetaan hallitusti ja virtalähteet toimivat pitkään korkeissakin käyttölämpötiloissa. Yksinkertaistettuna ajamme valaisimien LEDjä auton tyhjäkäyntiin verrattavalla kuormituksella, jolloin niiden kuluminen on minimaalista ja elinkaari tulee olemaan erittäin pitkä”, Rönnback kertoo.

”Asiakassuhteemme ovat luottamuksellisia, mutta yhtenä esimerkkinä voin mainita SSAB Raahen terästehtaan, jossa JUKO HXi valaisimet ovat toimineet vuosia Konecranesin 65 tonnin nosturissa. Nosturi siirtelee junavaunun kokoisia teräslevyjä, jotka hehkuvat punaisina. Kyseisessä kohteessa kestävyyteen on vaikuttanut valaisimien sijoittelu, komponenttien kuormitustehot, optiikka ja valaisimen rakenne ratkaisut”, Rönnback jatkaa

kuva
Valoremontti Oy:n toimitusjohtaja Petri Rapeli listaa, miksi hyvä valaistus on tärkeää työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kannalta.
Kuva: VALOREMONTTI

Suurpainenatriumvalaisinten tilalle älykäs LED-valaistusjärjestelmä

Varastokärryjä, trukkeja ja vihivaunuja yli 20 000 neliömetrin varastossaan kehittävä ja valmistava Rocla tarvitsi 40 vuotta vanhojen, paljon energiaa kuluttavien ja pienen värintoistoindeksin tuottavien suurpainenatriumvalaisimien tilalle nykyaikaisen valaistusjärjestelmän, joka vähentäisi toiminnan operatiivisia kustannuksia sekä laatuongelmia tuotteiden värejä arvioitaessa.

Tuotantopaikka on toiminnassa 85 tuntia viikossa ja luotettava valaistus on elintärkeä kestävyyden, työn tuloksen ja työturvallisuuden kannalta. Valaistusratkaisun tuli olla kestävä, paremmin hallinnoitava, energiatehokas, hyvällä värintoistolla ja valon laadulla varustettu.

Valoremontti Oy suunnitteli ja toteutti Roclan trukkitehtaan sisävalaistuksen ja ulkovalaistuksen räätälöidyllä Philipsin Greenwarehouse-ratkaisulla. Tuotantotilojen valaistus toteutettiin langattomasti ohjattavalla valaistusjärjestelmällä, jonka ansiosta työhön kuluva aika saatiin puolitettua perinteisesti ohjattavaan järjestelmään verrattuna. Projektin lähtökohtana oli tehokkuuden lisäksi parantaa työntekijöiden työssä viihtyvyyttä ja työturvallisuutta.

kuva
Kuva: ROCLA

”Älykkäästi ohjautuva valaistusjärjestelmä säästää paitsi rahaa, mahdollistaa myös tilojen käyttötarkoitusten muutokset helposti aikaa säästäen. Sekä yksittäin että ryhmissä ohjattavalla valaistuksella valo saadaan kohdennettua sinne, missä sitä tarvitaan. Koko tehtaan valoremontti toteutettiin tehokkaasti kolmessa kuukaudessa tuotantoa häiritsemättä”, Rapeli kertoo.

Lopputuloksena Roclan toiminnan tehokkuus nousi 7 prosenttia ja tuotannon laatuongelmat vähenivät LED-valaisimien tuottaman paremman ja luonnollisemman värintoistokyvyn ansiosta. Saadun palautteen mukaan työhyvinvointi kasvoi 98 % ja henkilöstö koki työviihtyvyyden parantuneen.

”Tämä oli harvinainen projekti, sillä se vietiin läpi asetettua aikataulua nopeammin ja hanke pysyi täysin budjetissa. Eikä projektista syntynyt meille yhtään ylimääräisiä henkilöstökuluja. Avaimet käteen -kokonaistoimitus tarjosi meille erittäin hyvän asiakaskokemuksen”, Business Developement Manager Anssi Haataja Rocla Oy:stä kertoo.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että ohjausjärjestelmä on kannattava investointi, jos kiinteistössä on alueita ja tiloja, joissa ei oleilla jatkuvasti. Ohjausjärjestelmän kustannus kokonaisvalaistusinvestoinnista on isossa teollisuuskohteessa yleensä muutaman prosentin luokkaa.

Teksti: Jari Peltoranta

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 4/2023

prometalli
Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »