mainos_1048

Lastuavat työkalut

Hammaspyörien koneistuksen uusi aika

artikkelikuva: Hammaspyörien koneistuksen uusi aika

Kehitys kohti entistä haastavampia ja monimutkaisempia tuotteita on pakottanut konevalmistajat kehittämään aikaisempaa monipuolisempia työstökeskuksia ja sitä kautta mahdollistanut myös uusien menetelmien käyttämisen itse koneistuksessa. Hammaspyörien ja -tankojen valmistus on yksi osa-alue johon nämä uudenaikaiset keskukset soveltuvat mainiosti.

Perinteisesti hammaspyörien tai moduulipyörien valmistus on ollut monimutkainen prosessi, johon on kuulunut jyrsintää, viisteytystä, hiontaa ja muita työvaiheita. Sarjat on tehty yleensä kyseiseen malliin tarkoitetuilla dedikoiduilla työkaluilla ja erikoiskoneilla. Nykyisen koneistusteknologian myötä pystytään kuitenkin lastuamaan entistä tarkemmin ja kovempia aineita, jolloin valmistus voidaan tehdä myös uudenaikaisilla työstökeskuksilla ja vain yhdellä kiinnityksellä. Tämän vuoksi lastuavien työkalujenkin on pitänyt kehittyä koneteknologian mukana.

ISCARilla, joka on ollut lastuavan teknologian suurimpia innovaattoreita, on hammastuksiin kolme eri lähestymistapaa:
- Vaihtopalalliset jyrsimet
- Jyrsimet, joissa on vaihdettavat teräpäät T-SLOT konseptin mukaisesti
- Jyrsimet, joissa on vaihdettavat MULTI-MASTER kärjet kierrekiinnityksellä

MODUGEAR on vaihtopalallisten jyrsinten tuoteperhe, joka muistuttaa perinteisemmän tyyppistä moduulijyrsintä (Kuva 1) ja jossa käytetään kiekkomaisessa rungossa tangentiaalisesti kiinnitettyjä kovametallisia LNET-vaihtopaloja. Tämä kiinnitys mahdollistaa erittäin jäykän ja kestävän työkalun rakenteen, joka toimii moduulijyrsinnässä. Tämä ratkaisu soveltuu vähemmän tarkkojen moduulien rouhintaan 1-1.75 mm alueella.

Työkaluissa, joissa on vaihtokärki tai -pää, on kaksi etua edellä mainittuihin vaihtopalallisiin jyrsimiin nähden; ne ovat tarkempia ja mahdollistavat pienten ja tiheähampaisten kappaleiden valmistuksen. Lisäksi samoissa rungoissa voidaan käyttää myös muunlaisia kärkiä kuin moduulipäitä.

iscar

Vaihdettavat T-GEAR SD D32-M…-SP15 teräpäät kiinnitetään tavalliseen T-SLOT SD-SP15 lieriövarteen, jolloin saadaan 32 mm halkaisijalla oleva moduulijyrsin (Kuva 2). Tarkka teräpään kiinnitys ja geometria, sekä hyvä varren SP-kiinnitys, sopivat 1-2 mm moduuleille.

Molemmat yllä mainitut työkalut soveltuvat standardin DIN 3972 (perusprofiili II) hammastuksiin.

MULTI-MASTER vaihtokärkisten työkalujen tuoteperheessä on kaksi vaihtoehtoa moduulijyrsintään. Ensimmäinen on MM SS, joka on suunniteltu nimenomaan DIN 5480 ja ANSI B92.1 standardien mukaisten hammastankojen jyrsintään. Ne on tarkoitettu 1, 1.25, 1.5 …, 3 mm moduuleille (DIN 5480) ja 8, 10, 12 …, 24 nousuille (ANSI B92.1).

Toinen vaihtokärkityyppi MM SG, on tarkoitettu hammasrattaille DIN 3972 (moduulit 1-1.75 mm) ja ANSI B6.1 (nousut 15-24) standardien mukaisesti.

MULTI-MASTER jyrsimet on tarkoitettu pienten ja keskisuurien sarjojen valmistukseen.

Hammaspyörien valmistus on oma haastava maailmansa, jossa löytyy loputon määrä erilaisia erikoiskappaleita. Uusien koneistuskeskusten myötä, osa tästä haastavasta valmistuksesta pystytään tekemään entistä helpommin ja tehokkaammin. ISCAR on mukana kehittämässä alalle ratkaisuja jotka mahdollistavat tuottavuuden parantamisen.

Lisätietoja: www.iscar.fi ja Iscarin henkilökunnalta

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli

mainos_1074Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »