mainos_1048

Palveluliiketoiminta
Työkalut ja tarvikkeet

Metallialalle koulutusta laite- ja työkalutoimittajilta

Ammattikoulut antavat kyllä perustaidot, mutta varsinaisesti työ opitaan vasta työpaikoilla

artikkelikuva: Metallialalle koulutusta laite- ja työkalutoimittajilta

Yksi metalliteollisuuden ajanjakso on taittumassa Suomessa ja alan kokenut kaarti tekee tilaa nuoremmille. Ongelmaksi on noussut se, että uuden osaavan henkilökunnan rekrytointi on haastavaa.

”Tätä alaa ei opita kirjoista lukemalla. Ammattikoulut antavat kyllä perustaidot, mutta varsinaisesti työ opitaan vasta työpaikoilla kokemuksen myötä. Ennen oli mestari-kisälliperinne, jossa tehtävät opittiin työssä oppimalla. Tämän päivän organisaatiot ovat niin ohuita, että tätä perinnettä ei ole enää mahdollista jatkaa. Työnjohto- ja suunnitteluresursseja on pienennetty, joten vastuu töistä on siirtynyt yhä enemmän itse koneistajille, joiden työstä on tullut aiempaa itsenäisempää”, toteaa tekninen myyjä/kouluttaja Olli Järvinen Seco Tools Oy:stä. Seco Tools Oy on alan markkinakakkonen Suomessa ja osa kansainvälistä Seco Tools AB-konsernia.

Osaajilla ei ole nyt korkeasuhdanteessa aikaa opettaa oppipoikia työhön, joten lastuavien työkalujen toimittajat ovat joutuneet kehittämään palveluita ja koulutusta asiakkailleen, jotta yrityksiin saadaan riittävää osaamista ja kilpailukykyä tilausten toimittamiseen.

Kenttämyyjät kouluttavat asiakkaita
”Meillä on kahdeksan erittäin kokenutta kenttämyyjää, joilla kaikilla on koneistustausta. Heillä on osaamista siihen, että asiakkaalle saadaan paras ja kustannustehokkain ratkaisu. Meiltä on saatavissa teknistä peruskoulutusta, jos yritykset haluavat sellaista henkilökunnalleen omissa tiloissaan. Organisaatiossamme on jokaisella kenttämyyjällä oma erikoisalueensa esimerkiksi CAM-työstöratojen luomiseen erikoistunut, tuotantoraportti-, Capto- sekä kalvainspesialisti jne. mikäli asiakas tarvitsee teknistä tukea”, toimitusjohtaja Jan Anré jatkaa.

Kenttämyyjät käyvät asiakkaiden luona normaalia myyntityötä tehden mutta myös tarpeen vaatiessa käyvät yhdessä heidän kanssaan läpi tuotantoprosesseja. Samalla voidaan miettiä vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa koneistus ja tehdä niistä vertailulaskelmat, josta asiakas saa halutessaan tuotantoraportin. Näin nähdään heti mahdollinen saavutettava hyöty ja koneistusmenetelmien muutos tuottavuuteen.

”Haluan korostaa myös sitä, että joskus ulkopuolinen ammattilainen näkee kehityskohteita ja -tarpeita, joihin yrityksen oma henkilökunta on tavallaan sokeutunut arkisessa toiminnassaan. Joitakin asioita voidaan ehkä tehdä toisella tavalla ja kustannustehokkaammin, kuin on tähän asti tehty”, Järvinen sanoo.

Toiminnan kehittäminen on tärkeätä yrityksen tulevaisuuden kannalta. Kilpailu on kovaa ja toiminnan pitää kehittyä jatkuvasti, jos yritys aikoo pysyä mukana kilpailussa. Vain kehittämällä konepajojen toimintaa voimme tulevaisuudessa pitää osavalmistusta Suomessa.

Teksti: Jari Peltoranta
Kuva: Seco Tools Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 1/2024

prometalli




Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »