mainos_1048

Robotiikka ja automaatio

Sipilän hallituksetn robonuotit

artikkelikuva: Sipilän hallituksetn robonuotit

Valtioneuvoston periaatepäätös automaatiosta ja älykkäästä robotiikasta kesäkuussa 2016 määrittelee tavoitteet ja toimenpiteet robotiikan kansalliselle kehittämiselle. Periaatepäätöksen linjausten avulla pyritään lisäämään robotiikkaan ja automaatioon liittyviä innovaatioita ja liiketoimintaa Suomessa.

Digitaalisuuden edistäminen on yksi hallitusohjelman keskeisistä tavoitteista, ja robotisaatio ja automatisaatio ovat digitalisaation keskeisiä osa-alueita. Hallituksen mukaan Suomella on ”erinomaiset edellytykset” olla kansainvälisesti robotisaatiokehityksen kärkimaita, mutta toteutuakseen tämä tavoite edellyttää määrätietoisia toimia ja laajaa yhteistyötä.

Periaatepäätöksessä todetaan, että tällä hetkellä Suomi on jäämässä jälkeen, sillä monissa edelläkävijämaissa kansalliset linjaukset robotisaation edistämiseksi on jo laadittu. Lisäksi etenkin perinteisen teollisuusrobotiikan ulkopuolella olevissa yrityksissä on pulaa oikeanlaista osaamista omaavista työntekijöistä.

Monet yritykset joutuvat kouluttamaan pitkälti itse tarvitsemansa työvoiman. Jatkossa vaaditaan yhä monipuolisempaa ja syvällisempää osaamista uusimmista teknologioista sekä robotiikan ja automaation hyödyntämismahdollisuuksista eri palvelu- ja toimialoilla sekä erityyppisessä työssä. Lisäksi kansalaisten ja yritysten valmiuksia uusien teknologioiden käyttöön ottamiseksi ja soveltamiseksi on parannettava, linjaa hallitus.

Hallituksen mukaan nykyiset koulutusmäärät voivat muodostaa rajoitteen alan kasvusta hyötymiselle sekä uuden yritystoiminnan kehittymiselle. Uudet vaatimukset näkyvät myös lisääntyvänä täydennys- ja uudelleenkouluttautumisen tarpeina.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuva: 123rf.com

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli

mainos_1074Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »