mainos_1048

Kunnossapito
Työkalut ja tarvikkeet

Puhdista vedellä, räjäyttämällä tai laserilla

Teollisuuden puhtaanpidossa on tapahtunut monenlaista kehitystä viime vuosina

artikkelikuva: Puhdista vedellä, räjäyttämällä tai laserilla

Konepajoilla ei rymytä enää rasvaisten koneiden keskellä naama likaisena, vaan raskas teollisuus on nykyään hyvinkin puhdasta työtä. Pienten yritysten kannattaisi panostaa entistä enemmän ennakoivaan puhdistukseen.

Ympäristöpalveluita tarjoavan Delete Finland Oy:n puhdistuspalveluiden Sisä-Suomen aluepäällikkö Tapio Helmimäen mukaan suomalaiset metalliteollisuuden yritykset arvostavat teollisuuden puhtaanapidon korkealle.

”Suomalaiset ovat laatutuottajia. He ymmärtävät, että laatu lähtee ruohonjuuritasolta, kuten siivouksesta. Toiminta ei voi olla laadukasta, jos paikat ovat likaisia”, hän sanoo.

Monessa konepajayrityksessä panostus näkyy ennakoivana puhtaanapitona.

”Niissä pyritään siihen, että puhtaanapito olisi jatkuvaa eikä sellaista, että yhtäkkiä on pakko siivota.”

Helmimäki löytää parannettavaakin erityisesti pienempien metallipajojen ja teollisuuslaitosten toiminnassa. Niissä puhtaanapitoa ei suoriteta aina ennakoivasti tai säännöllisesti. Ne tilaavat puhtaanapitopalvelun vasta sitten, kun on likaista.

Menetelmät ja ammattitaito kehittyvät
Teollisuuden puhtaanapidossa on tapahtunut monenlaista kehitystä viime vuosina. Tuotantotilojen puhtaus parantaa laadun lisäksi myös työturvallisuutta, joten puhdistusmenetelmät ovat kehittyneet korkeampien vaatimusten mukana. Samalla myös puhtaanapidon ammattilaisten ammattitaito on parantunut.

Eri kohteisiin ja käyttötarkoituksiin on valittavissa sopivin menetelmä useista vaihtoehdoista. Esimerkiksi hiekkapuhallukseen ja soodapuhallukseen verrattavissa oleva hiilihappojääpuhallus on puhdistettavalle pinnalle hellempi kuin edellä mainitut. Lisäksi puhalluksessa käytettävä materiaali hajoaa eli kaasuuntuu ja haihtuu ilmaan, joten menetelmä ei synnytä puhallusjätettä.

”Hiekka- tai soodapuhalluksessa täytyy siivota jätteet erikseen. Hiilihappojääpuhalluksessa täytyy siivota vain esimerkiksi koneen akselista putsattu rasva. Tämä on tärkeä etu esimerkiksi paperitehtaissa ja muualla, missä ei saa syntyä ylimääräistä jätettä puhdistuksen yhteydessä”, Tapio Helmimäki kuvailee.

Hiilihappojääpuhallus ei ole uusi menetelmä, mutta sen käyttö on vähäistä. Helmimäki arvelee tämän johtuvan tietämättömyydestä.

”Ehkä kaikkialla ei osata ajatella, että tällainenkin puhdistamisen mahdollisuus olisi olemassa.”

Hän toteaa, että kustannustehokkain menetelmä isojen koneiden ja säiliöiden pesemiseen on edelleen vesi. Korkeapainepuhdistuksella saadaan veden avulla tehokkaasti puhdistettua muovia, kumia, tiiltä ja erilaisia metalleja, ja pinnat voidaan puhdistaa mistä aineesta vain.

Vaikka korkeapaineistetulla vedellä puhdistaminen on varsin perinteinen menetelmä, Helmimäen mukaan sekään ei ole ihan samanlainen keino kuin 10 vuotta sitten.

”Menetelmät ja laitteet ovat kehittyneet vahvasti.”

Vaihtelevaa työtä
Jos kohteen puhdistuksessa ei voi käyttää vettä, vaihtoehtona voi olla räjäytyspuhdistus.

”Siinä luodaan kohteeseen kaasuseoksen ja kipinän avulla hallittu paineaalto, jolla tiputetaan kovettunutta materiaalia pois esimerkiksi sähkösuotimista, säiliöistä ja kattiloista”, Helmimäki kertoo.

Hän lisää, että menetelmän etuna on, ettei laitetta tarvitse ajaa alas puhdistuksen ajaksi, vaan kattilat voidaan puhdistaa ajon aikana.

Uusia puhdistusmenetelmiä on myös kehitteillä, ja esimerkiksi laserpuhdistus tekee vielä tulemistaan. Tapio Helmimäen tietojen mukaan menetelmän käyttö Suomessa on kuitenkin vielä vähäistä. Deletellä menetelmä otetaan mahdollisesti myöhemmin käyttöön.

Hän olettaa, että menetelmä voi olla hyvä kohteisiin, joissa tarvitaan tarkkaa pienien alueiden puhdistamista ilman syntyvää puhdistusjätettä.

Teollisuuden puhtaanapito on Helmimäen mielestä huomattavasti vaativampaa verrattuna muunlaiseen siisteyden ylläpitoon.

”Jos vertaa toimistosiivoukseen, niin tässä on huomioitava työturvallisuusnäkökulmia. Puhdistettavat materiaalit saattavat olla vaarallisia ja haitallisia. Myös työssä käytettävät laitteet vaativat erityistä ammattitaitoa ja osaamista”, hän toteaa.

”Myös asiakkaiden vaatimukset ovat yleensä huomattavasti vaativampia.”

Helmimäen mukaan teollisuuspuhdistus nauttii arvostusta myös sitä toteuttavien työntekijöiden keskuudessa, ja alalle jäädään pysyvästi töihin.

”Meillä ehdottomana valttina on, että kohteet ja työtehtävät ovat monipuolisia. Työntekijöiden silmissä tämä työ ei ala juurikaan toistaa itseään.”

Teksti: Jarkko Böhm
Kuvat: Delete Finland Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli

mainos_1074Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »