Teollisuuden internet
Nykyaikainen toiminnanohjaus tehostaa sopimusvalmistusta
Metalli- ja elektroniikkateollisuuden sopimusvalmistaja Hyrles Group kehittää parhaillaan uudenlaista toiminnanohjausmallia. Sen pilottiversiota testaan Hyrlesin toisella tehtaalla, joka sijaitsee allinnassa. Tavoitteina ovat tuotantomäärien lisääminen nykyisillä resursseilla sekä parempi joustavuus ja ennustettavuus.
Vuonna 1989 perustetun Hyrles Groupin toiminta keskittyy mekaniikan, sähkömekaniikan ja elektroniikan sopimusvalmistukseen. Palveluja tarjotaan etenkin teknologiateollisuuden koneenrakentajille, joilla on vientitoimintaa ja jotka tarvitsevat tuotteisiinsa korkealuokkaista tuotanto-osaamista, pintakäsittelyä ja kokoonpanoa.
Yrityksellä on Lohjalla 90 työntekijää ja noin 8 000 neliötä tuotantotilaa. Tallinnassa on jo kymmenen vuoden ajan toiminut toinen Hyrles Groupin tehdas, jonka tuotannon pääpaino on mekaniikkavalmistuksessa. Tallinnassa on 75 työntekijää ja noin 6 000 neliötä tuotantotilaa.
Pilottihanke meneillään
Viron tehtaalla käynnistettiin pari vuotta sitten pilottihanke, jolla pyritään hyödyntämään big dataa eli suuria tietomääriä reaaliaikaisesti tehtaan tuotannonohjauksessa.
Keräämme eri lähteistä paljon tietoa, jota sitten voidaan käyttää apuna tehtaan kapasiteetin, asiakastarpeiden ja erilaisten yllättävien tilanteiden hallinnassa, kertoo Hyrles Oy:n toimitusjohtaja Pekka Väyrynen.
Jos tuotannossa todetaan joitakin pullonkauloja tai muita ongelmia, toimintaan voidaan tehdä muutoksia reaaliajassa. Kapasiteettia pystytään käyttämään tehokkaammin, mutta voidaan myös toimia aiempaa joustavammin ja ennakoivammin. Uusi tekniikka tuo myös tulevaisuudessa mahdollisuuksia soveltaa toiminnanohjauksessa esimerkiksi tekoälyä ja automaattista laadunvalvontaa.
Esimerkiksi koneiden käyttötietojen analysointi tuo näkyviin vapaan konekapasiteetin, mutta tietojen avulla voidaan myös selvitellä tehtaan konekannan huolto- tai vaihtotarpeita.
Tehtailla on jo koneiden modernisointihanke käynnistetty ja hanketta jatketaan tulevaisuudessa. Valmistuslinjoilla käytettävien koneiden on vastattava tavoitetasoa. Toki myös osaavaa henkilöstöä tarvitaan, Väyrynen muistuttaa.
Lisäpalvelut kehittyvät
Hyrles Groupilla on Väyrysen mukaan yli 25 vuoden kokemus erilaisten ohutlevyosien ja vaativien mekaanisten kokoonpanojen valmistuksesta.
Sittemmin palvelukonseptiin ovat tulleet mukaan myös elektroniikkatuotanto - erityisesti piirikorttien pintaladonta sekä laitekokoonpanot - ja sähkömekaniikan kokoonpanotyöt.
Sähkömekaniikka yhdistää Hyrlesillä eri liiketoimintojen palvelutarjontaa, toteaa Väyrynen.
Valmistettavana tuotteena voi olla esimerkiksi sähkökaappi. Teemme siihen tarvittavat ohutlevytuotteet, minkä jälkeen kaappi kalustetaan elektroniikkatuotteilla ja testataan. Voimme myös tarjota lisäpalvelua, jossa kaappiin asennetaan eri ulkopuolisten valmistajien komponentteja.
Hyrlesin sopimusvalmistuksessa tuotesarjat ovat tyypillisesti lyhyitä tai puolipitkiä, mikä mahdollistaa joustavan palvelutarjonnan asiakkaille.
Myös tietojärjestelmät tukevat pieniä eräkokoja ja lyhyitä asennusaikoja, Väyrynen mainitsee.
Lähtökohtana on, että Virossa kokeiltava toiminnanohjaushanke osoittautuu odotusten mukaiseksi, joten sen käyttö tulee todennäköisesti ajankohtaiseksi myös Lohjan tuotantolaitoksilla.
Tulevaisuudessa tuotantolinjoille varmaankin tulee enemmän automatiikkaa levynkäsittelyyn ja tuotteiden jatkoprosessointiin. Näyttää siltä, että esimerkiksi muuttuvat olosuhteet saadaan tuotantoprosesseissa nykyistä paremmin hallintaan keväästä 2019 lähtien.
Aiomme jatkossakin pitää kiinni vahvasta osaamisestamme ohutlevytekniikan saralla, mutta tulemme myös tarjoamaan uudenlaisia lisäpalveluita ja kokonaisratkaisuja, lupaa Väyrynen.
Teksti: Ari Mononen