mainos_1048

Mittaus
Robotiikka ja automaatio
Tuotanto- ja työympäristö

Liiat ilmanpaineet ja hukka pois – 20 prosentin säästö kulutukseen

artikkelikuva: Liiat ilmanpaineet ja hukka pois – 20 prosentin säästö kulutukseen

Teollisuuslaitoksissa käytetään tyypillisesti tarpeettoman korkeita käyttöpaineita ja hukataan ilmaa turhiin syöttöihin ja vuotoihin. Ilma ei sinänsä maksa mitään, mutta sen paineistaminen on energiaa kuluttavaa ja kallista.

Pneumatiikkalaitteiden osuus keskimääräisen tehtaan koko energiankulutuksesta on noin 20 prosenttia. Paineilmajärjestelmän energiankulutusta voidaan laskea muutamalla hyvin yksinkertaisella keinolla: sulkemalla turhia syöttöjä, korjaamalla vuotoja, asentamalla oikeanlaiset suuttimet puhaltimiin sekä alentamalla ilman käyttöpainetta.

Turhat syötöt pois

”Ensimmäinen helppo keino on sulkea turhat syötöt kohteisiin, jotka eivät tarvitse ilmaa jatkuvasti, ja kytkeä syöttö päälle vasta kun ilmaa tarvitaan. Pelkästään näin yksinkertaisella toimenpiteellä ovat asiakasyrityksemme saavuttaneet isojakin säästöjä”, SMC Automation Oy:n energiatehokkuusasiantuntija Jukka Muhonen toteaa.

SMC Automation Oy
Laitteiden tehokkuutta voidaan parantaa ja ongelmatilanteisiin puuttua ajoissa jatkuvalla seurannalla uuden Air Management -järjestelmämme avulla”, SMC Automation Oy:n energiatehokkuusasiantuntija Jukka Muhonen sanoo.

SMC on maailman suurin pneumatiikkatuotteiden valmistaja ja automaatioratkaisujen tuottaja, joka pyrkii tukemaan kestävää kehitystä omalla toiminnallaan. SMC:n pyrkimyksenä on tukea kestävää kehitystä parantamalla oman tuotannon, tuotteiden sekä asiakkaiden ratkaisujen energia ja resurssitehokkuutta jatkuvasti. Lisäksi yrityksessä on ymmärretty, että tuotannon ja jakelun hajauttamisella on sekä jatkuvuutta että asiakastyytyväisyyttä parantavia vaikutuksia.

Vuodot kuriin

Erilaisten ilmavuotojen etsiminen ja korjaaminen voi tuoda jopa 20 prosentin säästöjä kulutukseen. Esimerkiksi liittimien ja paineilmaletkun väliin voi tulla pieniä vuotoja. Paineensäätimen kupitkin voivat alkaa vuotaa ajan myötä. Samoin putkistoihin voi tulla pieniä reikiä esimerkiksi hitsausräiskeistä.

”Yleensä ongelma löytyy putkistosta tai liittimistä ja niiden korjaaminen on yksinkertaista ja edullista”, Muhonen kertoo.

”Kulutuksen kasvun syynä on useimmiten vuoto, joka voi olla jopa 20 prosenttia.

Oikeanlaiset suuttimet

”Tehoton puhallus on iso ilmankuluttaja. Kun puhallukseen vaihdetaan oikeanlaiset suuttimet, päästään helposti lähes kymmenen prosentin energiasäästöihin. Puhallusteho säilyy yhtä hyvänä tai jopa paranee”, Muhonen sanoo.

Laitteiden tehokkuutta voidaan parantaa ja ongelmatilanteisiin puuttua ajoissa jatkuvalla seurannalla esimerkiksi tehdasautomaation, kuten SMC Automationin Air Management Systemin avulla.

SMC Automation Oy
Työsoluihin asennettava Air Management -järjestelmä säätää ilmanpaineet kohdalleen automaattisesti. Se myös katkaisee ilman tulon, jos ilmaa ei käytetä. Järjestelmästä saadaan myös dataa tehdasautomaatioon.

Työsoluihin asennettava Air Management -järjestelmä säätää ilmanpaineet kohdalleen automaattisesti. Se myös katkaisee ilman tulon, jos ilmaa ei käytetä. Järjestelmästä saadaan myös dataa tehdasautomaatioon.

Neljän baarin käyttöpaineella 15 prosenttia kulutusta pois

Tarpeettoman korkeat käyttöpaineet kuluttavat energiaa aivan turhaan. Ongelma voidaan helposti ratkaista laskemalla paine tarpeenmukaiseksi. Ilman käyttöpaineen alentaminen kahdella baarilla kuudesta neljään baariin voi vähentää energiankulutusta jopa 15 prosenttia.

”Voi olla niinkin, että vain yksi laite tai vaihe linjastolla tarvitsee enemmän painetta, ja muut eivät tarvitse. Asia voidaan hoitaa erillisellä paineenkohottimella, jolla saadaan vain tämän vaiheen paine kohotettua”, Muhonen sanoo.

Lue aiheesta englanniksi TÄÄLTÄ!

Teksti: Jari Peltoranta

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

LUE MYÖS

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli

mainos_1074Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »