mainos_1048

Robotiikka ja automaatio

Automaation kehittyminen on tahdittanut konepajojen menestystä

artikkelikuva: Automaation kehittyminen on tahdittanut konepajojen menestystä

Suomalaisten konepajojen työ on kehittynyt vuosien saatossa hiotuksi ja tehokkaaksi teknologiaksi. Olennaisessa roolissa tuolla matkalla on ollut automaation kehittyminen.

Konepajojen työssä modernit laitteet ovat ottaneet alati kasvavaa roolia työn suorittamisessa. Varsinkin pitkiä sarjoja valmistettaessa tarkka toistettavuus luo edellytykset taloudelliselle kasvulle. Robotiikka tai huipputeknologia ei yksin riitä luomaan toimivaa tuotantoa. Osat eivät synny tyhjästä, vaan tekemiseen tarvitaan osaavia suunnittelijoita ja tekijöitä.

Laitteiden tehokkaan toiminnan takaa toimiva automatiikka. Räätälöityjä kappaleita valmistettaessa myös tuotannon täytyy taipua räätälöintiin. Tässä korostuu oikean ja toimivan automaation osa.

Ihmisten ja koneiden yhteistyössä myös turvallisuusasiat korostuvat. Ihminen tekee inhimillisiä virheitä, mutta myös koneiden toimintahäiriöt tuottavat riskejä. Molemmissa tilanteissa automaatio on omiaan ehkäisemään vahinkoja ihmisille, koneille ja materiaaleille.

Pulmek Oy:n toimitusjohtaja Hannu Pennanen on nähnyt automaation kehityksen jo 1970-luvulta asti. Liedossa toimivan yrityksen tarina on nähnyt suhdanteiden vaihtelut ja kulkenut tekniikan kehityksen mukana yli neljä vuosikymmentä.

”Vahvuutenamme on erityisesti räätälöidyt automaatioratkaisut. Mitä erikoisempi homma, sen parempi”, Pennanen tiivistää.


Toimitusjohtaja Hannu Pennanen ja edelleen Pulmekissa työskentelevä monitaituri Ari Vahala 90-luvun lopulla.

Kehityksen vauhti alkoi kiihtymään 1970–80-lukujen vaihteessa, kun lineaarijohdetekniikka yleistyi.

”Tekniikka on hyvä, tarkka ja edullinen. Se käy moneen paikkaan ja on nykyään hyvin yleinen. Tämä tarjosi hyvät mahdollisuudet laitteiden rakentamiseen”, Pennanen muistelee.

Lineaarijohteet ohjaavat liikkuvia komponentteja edestakaisessa lineaarisessa liikkeessä, ennalta määrättyyn suuntaan. Ne tarjoavat alhaisen kitkavastuksen ja suuren kuormituskapasiteetin, mikä tekee niistä sopivia monille teollisuudenaloille.

”Ensimmäiset sovellukset tulivat Japanista. Tänä päivänä osat ovat standardisoituja. Toki linjakokonaisuuksiin tarvitaan yleensä saman valmistajan komponentit.”


Niittauspuristin 90-luvun lopulta. Asiakkaille valmistetut automaatioratkaisut ovat useimmiten uniikkeja kuten tämäkin.

Huipputeknologian valmistettavuuden kehittyminen vaatii tarkkuuden ja tekniikan uudistumista myös automaation toimittajilta. Pulmekillä tuotannon kulmakivi on lankasahaustekniikka, joka yrityksessä on ollut käytössä jo yli 20 vuotta.

”Lankasahauksella saadaan kovametallista aikaan tarkkoja osia. Muilla tekniikoilla näiden muotojen valmistaminen vaadittavaan tarkkuuteen olisi mahdotonta”, Pennanen avaa jopa tuhannesosamillien tarkkuuteen pystyvää tekniikkaa.

Iso askel kehityksessä on ollut konenäön tuleminen pari vuosikymmentä sitten. Tekniikan kehittyminen jatkuu edelleen.


Suojattu lineaarirata liikuttaa raskaitakin teollisuusrobotteja rivakasti.

Myös väylätekniikoiden ja ohjausten moderni teknologia on tuonut paljon uusia tuulia automaatioon. Etäohjausten ja -valvontojen käyttäminen mahdollistaa tuen, huollot ja kehittämisen vaikka toiselta puolen maapalloa.

”Meillä on asiakkaita ympäri maailman. Ilman etäohjauksen mahdollisuuksia esimerkiksi brasilialaiset asiakkaat olisivat liian kaukana, mutta tänä päivänä hommat sujuvat hienosti”, Pennanen miettii.

Tulevaisuuden isoksi teemaksi Pennanen ennustaa tekoälyä. Robottien kamerajärjestelmien yhdistäminen tekoälyn kanssa luo valtavasti mahdollisuuksia myös automaatioon.


FlapFeeder on patentoitu jäysteenpoistojärjestelmä robotille.

”Seuraamme mielenkiinnolla mitä se tuo tullessaan. Esimerkiksi ohjelmointiin sillä tulee olemaan iso vaikutus.”

Pennanen muistuttaa, että uudet teknologiat vaativat uuden oppimista myös loppukäyttäjiltä. Esimerkiksi robotiikka vaatii erilaisia työtapoja ja uudenlaista lähestymistapaa.

”Alalla on syytä pysyä kehityksen vauhdissa. Uusien teknologioiden käyttäminen ei saa olla itseisarvo, mutta niiden ollessa sopivia ratkaisuita, niin tottahan toki niitä käytetään.”

Teksti: Tommi Nieminen
Kuvat: Pulmek Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 1/2024

prometalli




Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »