mainos_1048

Mittaus

BeamAce on kovan luokan piirrotusässä konepajan arkeen

artikkelikuva: BeamAce on kovan luokan piirrotusässä konepajan arkeen

Suomalainen tuoteinnovaatio tuo uudenlaista dynaamisuutta konepajoille. Rockroth Oy:n vuoden 2022 lopussa lanseeraama BeamAce on digitaalinen piirrotuslaite, joka mullistaa teräsrakennepalkkien mitoituksen.

BeamAce on teräsrakennepalkkien digitaalinen piirrotuslaite, jolla osakuvissa esitetyt työstöjen – kuten porauksen tai loveuksen ja osakokoonpanokuvissa esitettyjen palkkiin liitettävien osien – sijainnit saadaan helposti piirrotettua palkille. Innovaatio nopeuttaa ja helpottaa piirrotusprosessia sekä vähentää kalliita mitoitusvirheitä, jolloin voidaan saavuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen vuosittaiset säästöt.

”BeamAce on myös tehty erittäin käyttäjälähtöiseksi”, kertoo Andreas Stenroth Rockroth Oy:stä.

”BeamAcen käyttö on erittäin helppoa ja yksinkertaista, eikä sen käyttöönotto vaadi pitkiä koulutuksia tai isoja alkuinvestointeja”, toteaa Stenroth.

BeamAcen perusideana on osoittaa erilaisten työkalujen reaaliaikainen sijainti suhteessa palkkiin. Laite soveltuu profiililtaan suorakaiteen muotoisille avo- ja putkipalkeille profiilin nimellisäärimittaan 300 mm asti.

”Piirrotus onnistuu helposti myös palkin uumassa, mikä on tyypillisesti se eniten päänvaivaa aiheuttava alue.”

BeamAcen kanssa yhdessä käytettäväksi suunnitelulla suorakulmalla voi mitoituksen laajentaa myös palkin pystysivuille.

”Piirrotus onnistuu helposti myös palkin uumassa.

Innovaatiokärjellä tuloksiin

Stenroth kertoo, että idea BeamAceen nousi kentältä: alalla oli selvästi tilausta laitteelle, joka helpottaa ja tehostaa teräsrakenteiden valmistukseen liittyvää teräsrakennepalkkien mitoitusta ja piirrotusta. BeamAce-tuotteen suunnittelun yhteydessä kehittyi myös näkemys Rockroth Oy:n laajemmasta missiosta olla toimija, joka kokonaisvaltaisesti kehittää teräsrakennealalle innovatiivisia, työskentelyä helpottavia ja tuotantoa tehostavia ratkaisuja.

”Haluamme toteuttaa tätä visiota ja jatkaa alan sisältä kumpuavien innovaatioiden kehittämistä”, toteaa Stenroth. Tuotteen jälleenmyyjä Suomessa on Retco Oy.

Kova koe Karjalassa

BeamAce on markkinoilla uusi tuote, mutta se on jo aiheuttanut kosolti laineita alalla. Yksi laitteeseen ihastuneista konepajoista on Karjalan Konepaja Oy, keskiraskaan metalliteollisuuden tilauskonepaja Parikkalasta. Jani Aho kertoo, että yritys oli kiinnostunut tuoteinnovaatiosta jo sen ollessa pilottivaiheessa – ja tilasi tuotteesta demon alkukesästä 2023. Demoa katsomaan kerääntyi koko pajan työvuorossa ollut väki: onko ihmepeli todella maineensa väärtti?

”Vakuutuimme siitä, mitä näimme. Laite tuntui hyvältä heti ja osoittautui todella päteväksi. Vaativiin mittaustöihin se on omiaan”, Aho kehaisee.

Demoa seurannut ammattiporukka antoi tuomionsa nopeasti: tämä me halutaan, turha miettiä enempää. Taloon saatiin BeamAce heinäkuussa ja siitä lähtien on pajalla nähty kovaa ajoa ja kovia tuloksia.

”Meillä oli heti laiteelle sopiva reikien piirrotusprojekti ja senkin jälkeen laite on ollut koko ajan työllistettynä.”

Tehokkuus uudelle tasolle!

Syyskuun lopulla haastateltu Aho kertoo, että kolmen kuukauden kokemusten perusteella BeamAce on varsinainen valttikortti etenkin ajankäytön ja työn tehokkuuden näkökulmasta.

”Totuus on laitteen näytöllä koko ajan, kun mittauslukemat pyörii reaaliajassa”, Aho virnistää ja lisää, että myös vaikeat mittauskohteet on saatu hoidettua mallikkaasti alusta loppuun. Erityinen ”kuningaslaji” on uumamittaus:

”Uumamittauksessa BeamAce on aivan ylivertainen – se voittaa vanhat metodit todella reilusti”, Aho hehkuttaa.

Koko käyttöaikana ei vastaan ole tullut mitään häiriöitä tai ylipäänsä mitään huomautettavaa. ”Uskon, että tämän laitteen ansiosta virhekappaleiden määrä – ja sitä kautta reklamaatioiden määrä – vähenee entisestään.”

”Kaikki ovat päässeet sinuiksi laitteen kanssa aika vikkelään.

Sopii niin konkarin kuin tulokkaan kouraan

Myös käytettävyys saa peukut pystyyn. ”Käyttökoulutusta seuraamaan meillä tuli koko porukka. Ihan ensiksi oli pari kaveria, jotka hanskasivat laitteen käytön. Siitä se nopeasti levisi ja on muodostunut suosikiksi pajalla”, kertoo Aho.

Andreas Stenroth nyökkää: tavallinen kaava on juuri sellainen, että pari käyttökoulutuksen saanutta työntekijää opettaa eteenpäin muita. ”Tulokset ovat olleet hyviä joka paikassa, mihin olemme laitetta myyneet.”

Asiaa auttaa, että simppeliksi suunnitellussa laitteessa on kolme nappulaa ja virtapainike – jolloin vanhan koulukunnan metallimieskin on pian kartalla sen käytöstä.

Ahon mukaan käytönopettelu on vienyt maksimissaan tunnin. ”Sen jälkeen on painettu suoraan hommiin”, hän nauraa.

Tuotannon kirittäjäksi heti?

Laite on niin helppokäyttöinen, että siihen totuteltaessa menee vain päivä tai pari. Tämän jälkeen mittaukset sujuvat kuin vettä valaen. ”Kaikki ovat päässeet sinuiksi laitteen kanssa aika vikkelään”, vahvistaa Aho.

Andreas Stenroth pitää laiteen erinomaista käytettävyyttä merkittävänä tekijänä jo ihan työpaikkamukavuuden ja ergonomian johdosta, mutta syitä on muitakin.

”Jos vaikka pajalla on paljon vaihtuvuutta tai uusia kavereita tulee jatkuvasti sisään, niin kaikki kyllä sisäistävät nopeasti, miten laitetta käytetään”, hän tietää.

Stenrothin mukaan potentiaaliset asiakkaat miettivät usein eniten sitä, kuinka kauan kestää, että laite saadaan oikeasti tuottavaan käyttöön. Aholla on heille rauhoittava viesti:

”Laitteen saa heti tehokkaaseen käyttöön, joten säästöjäkin alkaa irrota saman tien.”

Muutosvastarinta minimissä!

Stenroth toki tietää senkin, että muutosvastarinta voi istua syvässä pajalla, jossa on tietyt, vakiintuneet tavat toimia. Yleensä jo demon näkeminen vakuuttaa epäilijät – ja omakohtainen tutustuminen tehopeliin sulattaa viimeisenkin jään.

”Pitkän päälle muutosvastarinta on ollut aika minimissä joka paikassa, jossa on ehditty kerätä käyttökokemuksia parisen viikkoa”, hän arvioi.

Sekä Aho että Stenroth katsovat, että keskiraskaita teräsrakenteita tekeville pajoille tuote on omiaan – kevyempään assorttimenttiin tai vastaavasti megaraskaaseen sillanrakennus hommaan on mahdollisesti tulossa osastoon erikostuneita toimijoita, joita voi palvella paremmin jokin toinen ratkaisu. Kun profiilin äärimitta on 300 mm, se rajaa käyttöalueen varsin tehokkaasti.

”Meille on kyllä tullut kyselyjä isommastakin laitteesta. Täytyy katsoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Stenroth toteaa.

Vientikuviot käynnistyivät Saksasta

Karjalan Konepajalla odotellaan innolla tuotteen seuraavia kehitysaskeleita. ”Jos laitteeseen tulee uudistuksia, olemme kiinnostuneita ja avoimia uusille ideoille”, toteaa Aho.

Andreas Stenroth kertoo, että BeamAcea on toistaiseksi toimitettu tusinalle konepajalle ja kysyntä vain kiihtyy. Esimerkiksi palaute syksyn messuilta Saksasta oli erittäin hyvää:

”Tiesimme, että tuote on kova, mutta suosio Saksassa yllätti silti.” Ensimmäinen Saksan jakelija ja asiakaskonepaja löydettiin samalla reissulla – ja kovaa kiinnostusta on muissakin maissa.

Vasta pääsemässä vauhtiin?

Mutta ykkösfokus on silti vielä kotimaassa, jossa Stenroth povaa BeamAcen kääntävän suupielet hymyyn vielä monessa pajassa. Hän huomauttaa, että BeamAce tekee vahvaa nousua ikään kuin vastavirtaan:

”Nyt ei ole menossa mikään teräsrakentamisen kulta-aika Suomessa, mutta silti moni yritys on nähnyt ne kiistattomat hyödyt, jotka BeamAce tuo – ja päättänyt hankkia laitteen. Se kertoo aika kovasta luotosta ja siitä olemme kiitollisia”, toteaa Stenroth ja lisää, että yritys aikoo jatkossakin olla luottamuksen arvoinen panostamalla tinkimättömään tuotekehitykseen.

”Teemme tuotteita, jotka nojaavat suomalaiseen insinööriosaamiseen ja jotka suunnitellaan suoraan suomalaiseen konepajamaailmaan. Kehityksemme on nousujohteista ja paljon on tulossa vielä”, lupaa Stenroth.

BeamAce

– teräsrakennepalkkien digitaalinen piirrotuslaite

– laitteella voidaan helposti piirrottaa osakuvissa esitetyt työstöjen esim. porauksen/loveuksen ja osakokoonpanokuvissa esitettyjen palkkiin liitettävien osien sijainnit helposti palkille

– nopeuttaa ja helpottaa piirrotusprosessia sekä vähentää kalliita mitoitusvirheitä

– soveltuu profiililtaan suorakaiteen muotoisille avo- ja putkipalkeille profiilin nimellisäärimittaan 300 mm asti

– paino on n. 12 kg

– äärimitat: leveys 514 mm, pituus 421 mm, korkeus 345 mm

– käyttöaika täyteen ladattuna n. 16 h

– latausaika tyhjästä täyteen n. 6 h

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Karjalan Konepaja Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli
Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »