mainos_1048

Mittaus
Robotiikka ja automaatio
Tuotanto- ja työympäristö

Liiat ilmanpaineet ja turha hukka pois

artikkelikuva: Liiat ilmanpaineet ja turha hukka pois

Teollisuuslaitoksissa käytetään tyypillisesti tarpeettoman korkeita käyttöpaineita ja hukataan ilmaa turhiin syöttöihin ja vuotoihin. Ilma ei sinänsä maksa mitään, mutta sen paineistaminen on energiaa kuluttavaa ja kallista.

Paineilmajärjestelmän energiankulutusta voidaan laskea muutamalla hyvin yksinkertaisella keinolla: sulkemalla turhia syöttöjä, korjaamalla vuotoja, asentamalla oikeanlaiset suuttimet puhaltimiin sekä alentamalla ilman käyttöpainetta.

”Ensimmäinen helppo keino on sulkea turhat syötöt kohteisiin, jotka eivät tarvitse ilmaa jatkuvasti ja kytkeä syöttö päälle vasta kun ilmaa tarvitaan. Pelkästään näin yksinkertaisella toimenpiteellä ovat asiakasyrityksemme saavuttaneet isojakin säästöjä”, SMC Automation Oy:n energiatehokkuusasiantuntija Jukka Muhonen toteaa. SMC on maailman suurin pneumatiikkatuotteiden valmistaja ja automaatioratkaisujen tuottaja.

Vuodot kuriin

Erilaisten ilmavuotojen etsiminen ja korjaaminen voi tuoda jopa 20 prosentin säästöjä kulutukseen. Esimerkiksi liittimien ja paineilmaletkun väliin voi tulla pieniä vuotoja. Paineensäätimen kupitkin voivat alkaa vuotaa ajan myötä. Samoin putkistoihin voi tulla pieniä reikiä esimerkiksi hitsausräiskeistä. Tällaisten vuotojen korjaaminen ja ehkäiseminen on yksikertaista ja edullista.

SMC Automation Oy
”Laitteiden tehokkuutta voidaan parantaa ja ongelmatilanteisiin puuttua ajoissa jatkuvalla seurannalla uuden Air Management -järjestelmämme avulla. Työsoluihin asennettava järjestelmä säätää ilmanpaineet kohdalleen automaattisesti Se myös katkaisee ilman tulon, jos ilmaa ei käytetä. Järjestelmästä saadaan myös dataa tehdasautomaatioon”, SMC Automation Oy:n energiatehokkuusasiantuntija Jukka Muhonen kertoo.

”Tehoton puhallus on iso ilmankuluttaja. Kun puhallukseen vaihdetaan oikeanlaiset suuttimet, päästään helposti lähes kymmenen prosentin energiasäästöihin. Puhallusteho säilyy yhtä hyvänä tai jopa paranee”, Muhonen sanoo.

Käyttöpaine alas

Ilman käyttöpaineen alentaminen kahdella baarilla voi vähentää energiankulutusta jopa 15 prosenttia. Voi olla niinkin, että vain yksi laite tai vaihe linjastolla tarvitsee enemmän painetta, ja muut eivät tarvitse. Asia voidaan hoitaa erillisellä paineenkohottimella, jolla saadaan vain tämän vaiheen paine kohotettua.

Lue aiheesta englanniksi TÄÄLTÄ!

Teksti: Jari Peltoranta

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli

mainos_1074Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »