Materiaalinkäsittely
Tuotanto- ja työympäristö

Ympäristö on tärkeässä roolissa Tibnor Seinäjoen toiminnassa

artikkelikuva: Ympäristö on tärkeässä roolissa Tibnor Seinäjoen toiminnassa

Tibnor Seinäjoen palvelukeskus on toiminut yli 30 vuotta ja onkin pohjoismaiden suurin levyjen esikäsittelyyn erikoistunut teräspalvelukeskus. Tibnor toimii Seinäjoella kahdella tehtaalla. Katettua pinta-alaa on 26 tuhatta neliömetriä ja asiakkaan laadukkaasta palvelusta vastaa yli 200 alan ammattilaista.

Palveluvalikoimaan kuuluvat kuuluu poltto-, plasma- ja laserleikkaukset, särmäys sekä koneistus.

”Asiakkaat haluavat nykyään valmiimpia komponentteja ja toimitammekin materiaalia pääosin esikäsiteltynä. Pystymme toimittamaan 12 metriset ja useita tonneja painavat kappaleet. Toisaalta toimitamme tarpeen mukaan myös hyvin pieniä kappaleita. Tuotteidemme paksuus vaihtelee aina kolmesta millimetristä jopa 200 millimetriin asti”, Tibnorin ESQmanageri Juha-Pekka Soini kertoo.

Tibnor Seinäjoen asiakkaat toimivat kone-, laite- ja rakennusteollisuuden aloilla. Toimitetuista tuotteista noin puolet menee vientiin ja toinen puoli jää kotimaahan.

Sertifikaatti takaa toiminnan laadun

”Tibnor ja Seinäjoen palvelukeskus haluavat huolehtia ympäristöstä. Matalampi hiilijalanjälkemme tuottaa hyvää myös asiakkaalle”, Soini tiivistää.

Seinäjoen palvelukeskus toimii ISO 14001 – ympäristösertifikaatin vaatimusten mukaisesti. ISO 14001 on tunnustetuin kansainvälinen ympäristöjärjestelmien standardi.

”Pitää asettaa päämäärä ja mennä sitä kohti. Yhdessä yössä ei muutosta tapahdu.”

kuva
Tibnorin ESQ-manageri Juha-Pekka Soini kertoo, että Tibnor ja Seinäjoen palvelukeskus haluavat huolehtia ympäristöstä. Matalampi hiilijalanjälkemme tuottaa hyvää myös asiakkaalle.

Vaatimukset ovat kasvaneet. Ympäristötietoiset toimijat tuottavat paljon kyselyitä tuotteiden ja toiminnan ympäristövaikutuksista. Selvityksissä käydään läpi ympäristöasioita monelta kantilta.

”Nämä kyselyt ovat meille tärkeitä ja kehittävät jo entisestään vahvaa toimintaamme ympäristön hyväksi”, Soini kertoo.

Tibnor Seinäjoen hiilijalanjäljessä suurin yksittäinen tekijä on logistiikka, kun tarkastelun ulkopuolelle jätetään terästehtaan valmistama teräs. SSAB ja tytäryhtiö Tibnor ovat siirtäneet kuljetuksiaan raiteille. Noin puolet raaka-aineista kulkeekin ympäristöystävällisesti junalla Seinäjoelle.

”Pyrimme virtaviivaistamaan ja optimoimaan kuljetukset. Maanteillä meillä on vakioreittejä ja jakelu hoidetaan mahdollisimman täysin kuormin. Kuormiamme kuljettaville yhtiöille on vaateita ympäristöasioiden suhteen. Kuljetuksia ajetaan aina vain enemmän uusimpien euronormien mukaisella kalustolla.”

Terästeollisuudessa raaka-aineiden kierrätys tuottaa suuren positiivisen vaikutuksen ympäristöön. Tibnorin tuotannon sivutuotteena syntyvä materiaali kierrätetäänkin kokonaisuudessaan takaisin teräksen valmistusprosessiin.

”Meidän tuotantoprosessissa ei synny jätettä, vaan sivutuotteita”, Soini kiteyttää.

kuva

Tibnor panostaa ympäristöön ja kuuntelee asiakasta

Tibnorille asiakkaiden toiveisiin vastaaminen on tärkeää. Pieniltäkin tuntuvat arjen muutokset tuottavat pidemmällä aikavälillä ison positiivisen vaikutuksen.

”Osa asiakkaista on ehdottanut muovin vähentämistä pakkauksissa. Se on hyvä suunta ympäristön kannalta. Muovin käytön vähentäminen helpottaa myös prosessia molemmissa päissä ja säästää näin aikaa sekä rahaa.”

Turvallisuudesta ei kuitenkaan tingitä. Soini muistuttaa sen olevan edelleen ykkösprioriteetti pakkauksia mietittäessä.

Tibnorilla on investointiohjelma, jolla uudistetaan laajaa konekantaa. Esimerkkinä laserleikkauskapasiteetin kasvattaminen vähentää työvaiheita.

”Tuotannon kehittäminen on suoraan sidoksissa ympäristövaikutuksiin”, Soini sanoo.

Yhtiö asettaa joka vuosi uudet ympäristötavoitteet.

”Tavoitteet ovat kunnianhimoisia ja monet niistä ovat suoraan kytköksissä tuotantoomme. Esimerkiksi asiakasreklamaatioiden määrä vaikuttaa suoraan ympäristöön. Virheet vaikuttavat energian käyttöön, kuluttavat materiaaleja ja häiritsevät tuotantovirtaa. Laadun ja laadukkaan työn merkitys korostuu.”

kuva

Seinäjoen palvelupiste on panostanut toimintaansa paikallisesti. Henkilöstöä on koulutettu kattavasti ja monia käytännön tekoja on tehty. Vastuullisuus on koko henkilöstön asia.

”Käytössämme on kymmeniä trukkeja ja niitä on vaihdettu dieselistä sähkökäyttöisiksi. Valaistus on vaihdettu led-valoiksi, ilmanvaihtoon ja paineilmavuotoihin on kiinnitetty huomiota”, Soini luettelee.

”Kun teemme yhdessä paikassa laadukkaita ja kerralla valmiimpia tuotteita, se on samalla ympäristöteko.”

Teräksen tulevaisuus on fossiilivapaa

SSAB on tuomassa markkinoille fossiilivapaasti valmistetun teräksen. Näin yhtiön tarkoituksena on viedä koko terästeollisuus hiilipäästöttömään tulevaisuuteen. Tavoite on kova, sillä tällä hetkellä terästeollisuuden osuus kaikista hiilidioksidipäästöistä on seitsemän prosentin luokkaa.

SSAB pyrkii yhdessä kumppaneidensa ja asiakkaidensa kanssa luomaan fossiilivapaan arvoketjun kaivoksesta aina lopputuotteisiin asti.

SSAB:n fossiilivapaassa teräksessä käytetty rautamalmi on peräisin sertifioiduista fossiilivapaista kaivoksista. Sen sijaan, että tuotantoprosessissa käytettäisiin koksihiiltä, teräs valmistetaan fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Tällaisesta teräksenvalmistuksesta ei aiheudu käytännössä lainkaan hiilijalanjälkeä.

kuva

Tuotantoprosessi dokumentoidaan ympäristöselosteeseen (EPD). Ympäristöselosteet ovat kolmannen osapuolen tarkastamia asiakirjoja, joissa noudatetaan tiukkoja eurooppalaisia ja kansainvälisiä standardeja.

Asiakkaalle fossiilivapaa teräs tuottaa etumatkaa vihreässä kilpailussa. Lainsäädäntö ja määräykset pakottavat teollisuudenaloja ympäri maailman kehittämään ympäristövaatimukset täyttäviä infrastruktuureja ja prosesseja. Tämä trendi on vasta aluillaan. Yritysten onkin investoitava nyt varmistaakseen, että niiden liiketoiminta on valmiina tulevaisuuteen.

SSAB investoi hankkeeseen yli neljä miljardia euroa. Fossiilivapaa teräs on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain vuodesta 2026 eteenpäin.

SSAB:n tytäryhtiö Tibnor tulee olemaan osa tätä arvoketjua. Seinäjoen palvelukeskus toimittaa jatkossa fossiilivapaita terästuotteita leikattuna, särmättynä ja asiakkaan toiveiden mukaan käsiteltynä. Hanke on jo edennyt ensimmäisten toimitusten vaiheeseen.

Lisätietoja: www.tibnor.fi

Teksti: Tommi Nieminen
Kuvat: Sinetiksi Visuals Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 3/2024

prometalli

mainos_1076

SORVIN ÄÄRESTÄ




Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »