mainos_1048

Hitsaus

Huippuluokan teollista laitevalmistusta

Kempin X5 FastMig Pulse vastaa haastaviinkin hitsaustarpeisiin

artikkelikuva: Huippuluokan teollista laitevalmistusta

Turula Engineering on erikoistunut hitsaamaan monimutkaisia kappaleita erilaisissa muodoissa ja koissa.

Turula Engineering on Outokummussa sijaitseva yhtiö, jonka toimiala on teollisten laitteiden ja koneiden sekä tuotantolinjojen valmistus alihankintana. Turula Engineering valmistaa sekä yksittäisiä tuotteita että avaimet käteen -ratkaisuja muun muassa energia-, sellu- ja paperi-, rakennus-, puuntyöstö-, kaivos- sekä pakkausteollisuuden tarpeisiin. Yrityksen tuotannosta valtaosa menee vientiin. Tällä hetkellä Turula Engineering työllistää 130 henkilöä, joista 30 työskentelee hitsaustehtävissä.

Turula Engineering tunnetaan erityisesti haastavien kohteiden menestyksekkäänä tekijänä, ja korkein mahdollinen laatu onkin kaikissa tilanteissa tuotannon keskiössä. Tuotantoprosesseissa hitsaus on keskeisessä roolissa sekä käytettyjen työtuntien että liikevaihdon mittapuulla. Hitsaus on yrityksessä jaettu robotti-, laser- ja käsinhitsausosastoihin. Hitsattavien materiaalien kirjo on huomattava ja vaihtelee erilaisista teräslaaduista (seostamattomat, ruostumaton, haponkestävä, superausteniittinen, tulenkestävä sekä duplex-laadut) kupariin, nikkeliin ja titaaniin.

Eri materiaalien ominaisuudet, kuten kuparin lämmönjohtavuus tai titaanin lämmönherkkyys, on aina huomioitava hitsauksessa. Hitsausohjeita Turulalla on hyväksytetty menetelmäkokeiden avulla. Käsinhitsauksen sovelluksista yrityksessä käytetään pulssi-MIG/MAG-hitsausta, DC TIG -hitsausta, puikkohitsausta (MMA) sekä talttausta.

kuva
Antti Nykänen on tyytyväinen yhteistyöhön ja monipuoliseen kumppanuuteen Kempin kanssa.

Haastavat hitsauskohteet ja tiukat laatuvaatimukset

Turula Engineeringillä tehtävien hitsaustöiden korkeat laatuvaatimukset, hitsattavien materiaalien vaihtelevuus sekä hyvinkin erilaiset hitsattavat kappaleet tekevät työstä vaativaa ammattilaisenkin mittapuulla. Hitsaajien työ tehtaalla on liikkuvaa, sillä kappaleiden siirteleminen on usein haastavaa. Tämä asettaa lisävaatimuksia myös hitsauskoneelle ja sen lisävarusteille.

Kempin hitsaustuotannon WeldEye -hallintajärjestelmä on ollut käytössä Turulalla jo vuodesta 2011 alkaen, ja sitä on kehitetty edelleen yhteistyössä. WeldEye tekee Turulassa monen miehen työt; data siirtyy automaattisesti hitsauskoneilta pilvipalveluun, josta sitä voidaan helposti tarkastella tietokoneelta tai matkapuhelimesta. Laadunvalvonta WeldEyen kautta on luotettavaa ja helppoa; jokainen työvaihe ja hitsi on jäljitettävissä. Vastaavasti digitaaliset hitsausohjeet (dWPS) siirtyvät suoraan hitsauskoneille nopeuttaen ja helpottaen päivittäistä työtä.

”Hitsauskoneen digitaaliset ominaisuudet ovat meille kultaakin kalliimmat. WeldEye nopeuttaa työtä ja turvaa selustan mahdollisissa ongelmatilanteissa, kun kaikki työvaiheet voidaan jäljittää. Kokonaisvaltaiset ratkaisut ja korkea laatu on kaiken tekemisemme keskiössä”, kertoo Antti Nykänen, Welding Manager, Turula Engineering.

Vaihtelevista hitsaustöistä johtuen on ensiarvoisen tärkeää, että niistä kaikista suoriudutaan yhtä hitsauskonetta käyttäen. Jatkuva koneen vaihtaminen eri tehtäviin on työlästä ja aikaa vievää eikä erityisen kustannustehokasta. Turula Engineering onkin investoinut hitsauskonekantaansa, ja suurin osa yrityksessä tällä hetkellä käytössä olevista hitsauskoneista on Kempin X8 MIG Welder -koneita.

X8 MIG Welder on moniprosessihitsauslaite, joka kattaa kaiken synergisestä ja pulssitetusta MIG/MAG-hitsauksesta ja puikkohitsauksesta (MMA) kaarijuottoon, päällehitsaukseen ja hiilikaaritalttaukseen. Älykäs laite mahdollistaa kaaren äärimmäisen tarkan hallinnan, tehokkaan hitsaustehon jopa 600 A:n virralla, ja sisäisen yhdistettävyyden WeldEyen kanssa.

kuva
Turula on käyttänyt Kempin WeldEye-ohjelmistoa hitsauksen hallintaan vuodesta 2011. Uudessa X5 FastMig APC-langansyöttölaitteessa on integroitu yhteys WeldEye-ohjelmistoon.

X5 FastMig Pulse – moniprosessihitsauslaite koekäytössä

Turula Engineering on käyttänyt Kempin hitsauskoneita jo yrityksen perustamisesta vuonna 1979 lähtien. Kun Kempillä pohdittiin uuden X5 FastMig Pulsen tuotekehitysvaiheessa laitteen pilotoimiseen ja koekäyttöön sopivaa yritystä, oli Turula Engineering helppo valinta monipuolisen teollisen hitsauksen, vaihtelevien prosessien sekä pitkän yhteistyön ansiosta.

X5 FastMig Pulse on moniprosessihitsauslaite vaativaan käyttöön. Modulaarisen kokoonpanonsa ansiosta se soveltuu mihin tahansa teolliseen hitsauskohteeseen. Laitteen helppo käytettävyys lisää arvokasta kaariaikaa.

X5 FastMig on kehitetty yhteistyössä ammattihitsaajien kanssa, joten jokainen yksityiskohta on hiottu vastaamaan todellisten hitsausasiantuntijoiden korkeita vaatimuksia. Integroitu digitaalinen yhteys mahdollistaa kattavat hitsaustiedot WeldEyen ArcVision-moduuliin sekä digitaalisen hitsausohjeen (dWPS).

Weld Assist puolestaan opastaa hitsaajaa oikeiden parametrien valintaan, jos työtehtävä tai hitsattava materiaali ei ole entuudestaan tuttu.

kuva
WeldEyen digitaalinen WPS-ominaisuus käytössä X5 FastMig Pulse -laitteella.

Uusi Pulse -malli mahdollistaa myös pulssihitsauksen, mikä Turula Engineeringille on avainasemassa. Pulssihitsausta käytetään Turulalla lähes kaikissa hitsaussovelluksissa ja monessa prosessissa se korvaa TIG-hitsauksen. Pulssihitsaus lisää työn tuottavuutta, tehokkuutta, ja laadukkuutta. Lisäksi vähäisempi lämmöntuonti pienentää muodonmuutoksia hitsauksessa. Esimerkiksi Norsok-vaatimuksen mukaisissa hitsauksissa pulssihitsausta käytettäessä ei vaadita hitsien ultraäänitarkastusta radiografisen tarkastuksen lisäksi, mikä säästää aikaa ja rahaa.

Verrattuna X8 MIG Welderiin, X5 FastMig Pulse on ominaisuuksiltaan lähes vastaava ja lisäksi pienikokoisempi ja ketterämpi. Se on tarkoitettu nimenomaan hitsausympäristöihin, joissa tehtävät ovat vaihtelevia ja laitteen modulaarisuudesta on etua.

Turula Engineering koekäytti X5 FastMig Pulsea syksystä 2021 kevääseen 2022 asti, ja laite oli mukana kaikenlaisissa päivittäisissä hitsaustöissä. Ensisijaisesti laitetta käytti Turulan hitsaaja Atte Nykänen, 20. Nuoresta iästään huolimatta Nykäsellä on enemmän hitsauspätevyyksiä kuin yhdelläkään toisella Turulan hitsaajista, ja hän on työskennellyt yrityksessä jo yli kolmen vuoden ajan.

kuva
X5 FastMig -koneen pehmeä ja roiskeeton kaari sekä monipuoliset hitsausominaisuudet saavat kiitosta.

Hyvä käytettävyys ja monipuolisuus tehostavat hitsausta

”Eniten uudelta hitsauskoneelta odotin monipuolisuutta. Työssäni materiaalit ja liitostyypit vaihtuvat tiheään, ja yhden hitsauskoneen tulee suoriutua kaikista tehtävistä. Helppokäyttöisyys ja sujuvuus ovat luonnollisesti tärkeässä roolissa”, kertoo Atte Nykänen.

Jo lyhyen käyttökokeilun jälkeen X5 FastMig Pulsen hyvät ominaisuudet nousivat esiin. Sekä Antti että Atte Nykänen kehuvat valokaaren pehmeyttä ja roiskeettomuutta sekä monipuolisia hitsausominaisuuksia. Kentällä X5 FastMig Pulse on kompakti ja ketterä, mutta tehokas. Odotusten mukaisesti laite sopi kaikkeen Turulalla tehtävään päivittäiseen hitsaukseen, myös haastavimpiin sovelluksiin ja kohteisiin – materiaaleista riippumatta.

”Hitsaustyö nopeutuu ja helpottuu, kun digitaaliset hitsausohjeet saa suoraan koneelta. X5 FastMig Pulsen kaukosäätimestä saa valittua viisi digitaalista hitsausohjetta, mikä on useinkin täysin riittävä meidän työhömme. Intuitiivisen käyttöliittymän ansiosta käytön aloitus ja hitsausparametrien säätäminen oli helppoa”, sanoo Antti Nykänen.

kuva
Turula Engineeringin hitsaajat Atte Nykänen ja Timo Voutilainen.

Kempin X5 FastMig Pulse on kehitetty hitsaajien päivittäistä työtä varten. Teollisessa hitsauksessa pienimmilläkin yksityiskohdilla on merkitystä, kun haetaan parempaa käytettävyyttä ja korkeampaa tuottavuutta. Kestävä ja tehokas hitsauskone, joka mukautuu saumattomasti työympäristön muutoksiin ja vaatimuksiin on järkevä investointi – nyt ja tulevaisuudessa.

”Yhteistyö Kempin kanssa toimii hyvin, ja koen, että meille on muodostunut tosi monipuolinen kumppanuus. On hieno mahdollisuus, että meille tulee hitsauskoneita tuotekehitysvaiheessa, joita sitten saamme kokeilla ennen kuin ne tulevat markkinoille. Niissä näkyy siten meidänkin kädenjälkemme. Kumppanuudessa luotettavuus ja kotimaisuus ovat ykkösasemassa”, kuvailee Antti Nykänen.

Lisätietoja: kemppi.com

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli
Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »