mainos_1011

Hitsaus
Mittaus
Työstökoneet

3D-skannauksella konepajan toiminta uudelle tasolle

artikkelikuva: 3D-skannauksella konepajan toiminta uudelle tasolle

3D-skannaus on mittausteknologia, jota ei ole Suomessa aikaisemmin juurikaan käytetty perinteisillä konepajoilla. Se tarjoaa kuitenkin merkittäviä hyötyjä konepajan laadun ja toiminnan prosessien tehostamiseen. Skannauksen ansiosta työstökoneen käyttöaikaa ja -astetta voidaan nostaa jopa viidenneksellä. Samalla skannauksen tuottama parempi työn laatu avaa tietä suurten yritysten neuvottelupöytiin.

Lappeenrantalainen keskiraskas alihankintakonepaja Jotex Works Oy toimii alihankkijana useille suomalaisille ja eurooppalaisille metalliteollisuuden yrityksille sekä kokonaisuuksien että osien valmistajana.

”Valmistamme vaativia kappaleita, joiden kanssa työstökoneen asetuksiin menee paljon aikaa.Tämän haasteen ratkaisemiseksi hankimme 3D-skannausjärjestelmän laitteineen ja ohjelmistoineen”, Jotex Works Oy:n tuotantojohtaja Tero Pikkusilta kertoo. ”Olemme tehneet strategisen päätöksen lisätä automaatiota tuotannossamme, ja tämä on yksi askel kohti tätä päämäärää.”

kuva

Esiasetukset ja mittapöytäkirja samalla skannauksella

Jotex Works hankki kanadalaisen Creaformin 3D-skannausjärjestelmät ja skannerit mittatalo MLT Machine & Laser Technology Oy:ltä, joka on keskittynyt teollisuuden erilaisiin mittauksiin ja 3D-skannauksiin. MLT tarjoaa monipuolisesti mittauspalveluja sekä edustaa ja myy markkinajohtajien tunnettuja globaaleja mittalaitebrändejä.

”Skannauksen ansiosta työstökoneen käyttöaikaa ja -astetta voidaan nostaa jopa viidenneksellä.

”Uusien skannausjärjestelmien avulla saamme aiempaa enemmän koneistuskapasiteettia käyttöön ja samalla mittapöytäkirjoihin ja vakiotuotteisiin luotettavaa dataa. Saamme tarkat mittapöytäkirjat hyvin nopeasti skannaamalla. Raportti on saman tien valmis tallennettavaksi skannauksen jälkeen. 3D-skannauksesta saatavilla esiasetustiedoilla pääsemme 3D-mallin kanssa tarkastelemaan tuotetta, ja menetelmäsuunnittelija pääsee CAM-työstöohjelmistolla katsomaan suoraan ohjelmasta työvarat,” Pikkusilta sanoo.

kuva

3D-skannaus tuo hyötyä myös korjattavaksi tuotujen kappaleiden työstöön.

”Nyt pystymme selvittämään asiakkaiden kappaleista skannaamalla, miten ne ovat eläneet ja ovatko ne mitoillaan vai eivätkö ole, kun ne tulevat korjaukseen meille. Saamme luotettavuutta tekemiseemme ja nostamme omaa tekemistämme uudelle tasolle, mikä antaa meille paljonkin uusia mahdollisuuksia kilpailussa. Jos asiakas tarvitsee joitakin mittauksia tuotteilleen, me voimme nyt tarjota heille myös datamittauspalvelua", Pikkusilta toteaa.

MLT:n myynti- ja mittausinsinööri Markus Kähkönen on ollut kouluttamassa Jotex Worksin työntekijöitä 3D-järjestelmien ja laitteiden käyttöön.

”MLT:n kanssa yhteistyö on ollut helppoa. Saamme palvelua silloin, kun sitä tarvitaan. Laitteisto on ollut meillä käytössä muutaman kuukauden ja vakiotuotteiden osalta laitteiden käyttö on jo hyvinkin hanskassa. Niiden kanssa on helppo operoida. MLT:n edustaja osaa kouluttaa ja kertoa, millä tavoin asiat tehdään oikein”, Pikkusilta sanoo painokkaasti.

Hankitun 3D-järjestelmän takaisinmaksuaika on Pikkusillan mukaan muutamia vuosia, eli erittäin lyhyt.

Uutta Suomessa

”Maailmalla skannaus on jo enemmän käytössä, mutta konepajojen laadun ja toiminnan prosessien tehostaminen näillä laitteilla on uutta Suomessa. Me edustamme kanadalaisen Creaformin 3D-skannereita. Creaform on alan markkinajohtaja 3D-skannereiden ja -mittalaitteiden valmistajana. Toimitimme Jotexille Creaformin parhaat laitteet, jotka ovat tarkkuutensa ja käytettävyytensä vuoksi olleet suosittuja laaduntarkastuksessa ja suunnittelun tukena, kuten takaisinmallinnuksessa”, MLT Machine & Laser Technology Oy:n toimitusjohtaja Teemu Ritvanen kertoo.

Laitteet sopivat hyvin isojen kappaleiden käsittelyyn, joita ensin hitsataan ja sitten koneistetaan.

”Isoa kappaletta hitsattaessa hitsaus vaikuttaa kappaleen muotoon. 3D-skannauksella kappale pystytään digitoimaan ja viemään suoraan CAD-ohjelmaan. Näin voidaan varmistaa, että hitsattu kappale on oikeissa mitoissaan ennen kuin se siirretään koneistuskeskukselle”, Ritvanen sanoo.

Ritvanen toteaa, että perinteisesti kappale paikoitetaan koneistuskeskukselle koskettavan mittapään avulla, mikä on ollut hidasta ja työlästä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että koneella ei voi työstää samaan aikaan, kun sillä mitataan.

Nyt kappaleen tarkat fyysiset mitat saadaan skannauksella selville ja tiedetään, että kappale on oikeissa mitoissaan, joten sitä voidaan ryhtyä heti koneistamaan. Nollapistemerkinnät saadaan suoraan skannauksesta, joten niiden määrittämiseen ei kulu enää aikaa koneistamiselta.

kuva

Skannaus missä vain

Jotex Worksin hankkima 3D-skanneri on Creaformin uuden sukupolven kannettava Metrascan 3D -skanneri, joka digitoi kappaleen muodon kolmessa dimensiossa nopeudella 1,8 miljoonaa pistettä sekunnissa. Käsiskanneria voi käyttää missä vain ja tarkkuus säilyy. Yhdessä HandyPROBE koskettavan mittapään kanssa tämä järjestelmä tarjoaa täydellisen ja tehokkaan mittausjärjestelmän laadunvalvontaan.

kuva

”Itse skannaamisen oppii päivässä tai parissa. Vähän isompi oppiminen on CAD-ohjelman käytön opetteleminen. Siihen voidaan varata esimerkiksi viisi päivää koulutusaikaa. Jos asiakkaalla on omaa suunnitteluosaamista, he voivat hyödyntää myös omia ohjelmiaan”, Ritvanen sanoo.

Jotex Worksin toimitukseen kuului myös MaxSHOT 3D -mittausjärjestelmä, joka on huippulaatuinen fotogrammetriaan perustuva mittausjärjestelmä. Käsiskannerin avulla voidaan mitata isojen kappaleiden geometriat ja tarvittaessa kasvattaa entisestään Creaform 3D-skannereiden mittaustarkkuutta, mutta laitteisto toimii myös itsenäisenä mittausjärjestelmänä.

”Me sekä myymme että tarjoamme skannausta palveluna. Asiakkaat haluavat usein nähdä laitteiden toimivuuden ennen kuin investoivat skanneriin. Käymme tosi paljon skannaamassa konepajoissa ympäri Suomea. Palvelutoimintamme konepajoille parantaa myös omaa tuoteosaamistamme, kun käymme paikan päällä pajoissa itse mittaamassa ja skannaamassa tuotteita. Samalla opimme asiakkaiden konkreettiset haasteet työssä ja pystymme palvelemaan heitä entistä paremmin”, Ritvanen sanoo.

Lisätietoja:
www.mltfinland.fi
www.jotexworks.fi
www.mltfinland.fi/metrascan3d

Teksti: Jari Peltoranta

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 4/2023

prometalli

mainos_1030Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »