mainos_889

Investoinnit & raaka-aineet (toimitilat, tuotantotilat)
Savu- ja pölynkäsittely
Tuotanto- ja työympäristö

Puhdas sisäilma on metalliteollisuudessa turvallisuusasia

artikkelikuva: Puhdas sisäilma on metalliteollisuudessa turvallisuusasia

Anna Fellman toteaa, että pestävät metalliset esisuodattimet pienentävät CamCleaner 6000 huoltokustannuksia.

Puhdas sisäilma on metalliteollisuudessa toimivalle kokonaistoimittajalle, HT Laserille enemmän kuin velvoite: puhdas sisäilma on turvallisuustekijä, jolla lisätään alan veto- ja pitovoimaa.

HT Laser on vuonna 1989 perustettu metalliteollisuuden järjestelmätoimittaja. Se on joustavasti palveleva perheyritys, jonka erikoisosaamiseen lukeutuvat kokoonpanot, komponenttivalmistus sekä tarpeiden mukaan optimoidut ja jalostetut leikkeet.

"Metallialan työt mielletään fyysisesti raskaiksi ja konkreettisesti likaisiksi. Puhtaalla sisäilmalla pidämme huolen siitä, että vaaralliset pienhiukkaset poistuvat sisäilmasta ja työntekijämme pysyvät terveinä", kertoo Lappeenrannan yksikönpäällikkö Anna Fellman. Meidän velvollisuutemme työnantajana on huolehtia siitä, että työntekijät pääsevät joka päivä terveenä kotiin", Fellman jatkaa.

Tehokas ilmanpuhdistus on osa työturvallisuutta

Hitsauksessa syntyy vaarallisia PM1-pienhiukkasia. Altistuminen niille voi aiheuttaa jopa syöpää hiukkasten joutuessa verenkiertoon. Hitsaamoissa voi altistua kromille, nikkelille ja mangaanille. Etenkin kirkkaiden metallien hitsauksessa syntyy altistumisvaaroja. Hitsauksen palamishiukkaset kuuluvat PM1 -hiukkaskokoluokkaan, jolloin ne ovat alle yhden mikrometrin (µm) kokoisia. Sisään hengittäessä ne pääsevät syvälle keuhkoihin. Sieltä merkittävä osa pääsee kulkeutumaan hengityskalvon läpi verenkiertoon, jossa ne vaurioittavat verisuonia, kulkeutuvat sydän- ja verenkiertojärjestelmän kudoksiin ja leviävät mahdollisesti myös muihin elimiin.

Hiukkaskokoluokka PM1 on ongelmallisin, vaikka esimerkiksi PM2.5 on myös ärsytystä aiheuttava. Mitä enemmän hiukkasia kappalemääränä on, sitä suurempi riski on sille, että ne kulkeutuvat elimistöön.

kuva
Camfil APC-yksiköt ovat kompakteja sijoitettavia.

Camfilin ratkaisut pitävät ilman puhtaana

HT Laserin Lappeenrannan toimipisteeseen haluttiin yleisilmanvaihdon lisäksi pölynhallintaratkaisuja parantamaan ilmanlaatua. Ratkaisuiksi valittiin Camfilin pölynhallintajärjestelmät HEPA-suodatuksella.

Ensimmäisessä vaiheessa suurta pölykuormaa tuottavaan valotiiviiseen laserhitsauskoppiin asennettiin imukanavisto, jonka kautta pölyinen ilma johdetaan Camfil APC -suodatinyksikölle, jossa on automaattinen suodattimien puhdistus. Ilma puhdistetaan kahdessa suodatinportaassa, jonka jälkeen pienhiukkasista vapaa ilma voidaan palauttaa isoon halliin eikä poistaa ulos, joka säästää energiakustannuksia.

Toisessa vaiheessa Camfil toimitti hitsaamoon kuusi CamCleaner 6000 -ilmanpuhdistinta, jotka kierrättävät hallin ilmaa suodattaen sen HEPA-tasoon. Lisäksi käyttöön tuli Air Image Sensor -järjestelmät ilmanlaadun valvontaan ja ilmanpuhdistimien automaattiseen tehonsäätöön. Sisäilmasta tarkkaillaan muun muassa pienhiukkastasoa. Metalliteollisuuden kohteissa on erittäin tärkeää kartoittaa ja mitata kohteen pölykuormitusta, jotta tiedetään että voidaanko käyttää ilmanpuhdistimia vai tarvitaanko APC-laitteita, joissa on automaattinen suodattimien puhdistusjärjestelmä.

"Camfilin ratkaisut on suunniteltu täydentämään ilmanvaihtojärjestelmää siten, että ne suojaavat työntekijöitä, tuotteita ja prosesseja. Samalla ne pienentävät myös energiankulutusta. Niissä on myös standardin EN 1822:2019 mukainen HEPA-suodatus. Ratkaisuissa on huomioitu oikeastaan kaikki mahdolliset tekijät yksilöstä ympäristöön"", Fellman toteaa.

Lisätietoja: www.camfil.fi

Teksti ja kuvat: Camfil Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje
Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »