mainos_1048

Lastuavat työkalut
Palveluliiketoiminta
Työkalut ja tarvikkeet

Kalvaimia tuottavaan tehokäyttöön

artikkelikuva: Kalvaimia tuottavaan tehokäyttöön

Kalvaimet ovat tarkkojen reikien viimeistelyssä tuottavin vaihtoehto etenkin, kun kriteereinä on reikien toleranssien lisäksi esim. muoto- ja pinnanlaatu vaatimukset. Kalvain on erittäin kustannustehokas luotettava työkalu reikien viimeistelyssä pienemmilläkin reikien koneistusmäärillä.

Joensuulainen Carelian Nirko Oy toimittaa konepajoille Diatoolin kalvaimia, jotka valmistetaan Saksan Rheinfeldenissä. Kalvaimiin erikoistunut Diatool perustettiin vuonna 1997 ja Carelian Nirko Oy aloitti yhteistyön Diatoolin kanssa 10 vuotta sitten.

”Diatoolin kalvaimet ovat erittäin korkealaatuisa tuotteita ja heidän vanhemmatkin tuotteensa pärjäävät vieläkin kilpailussa markkinoiden uusimmille tuotteille. Tämän mahdollistaa yli 200 erilaista geometriaa ja eri materiaalit, joita käytetään kalvaimien leikkaavissa särmissä. Kalvaimien materiaalivaihtoehtoja ovat Cermet, kovametalli, timantti (PKD) ja boorinitridi (CBN)”, Carelian Nirko Oy:n toimitusjohtaja Petri Laasonen kertoo.

kuva

Diatoolin kalvaimet valmistetaan aina tilaustyönä, jolloin ne optimoidaan asiakkaan tuotteisiin niiden käyttötarkoituksen mukaan. Niillä saavutetaan suuret lastuamisnopeudet ja hammaskohtaiset syötöt. Näillä asioilla varmistetaan työkalulle pitkä kestoikä, luotettavuus ja hyvä tuottavuus.

Kalvaimien pyörintätarkkuus (runout) säädetään koneen karalla alle 0,005 mm, suuremmat heitot pyörintätarkkuudessa lyhentävät työkalun elinikää ja huonontavat reiän pinnanlaatua.

Kalvaimia käytetään myös usein väärin muistuttaa Laasonen. ”Jotta kalvain tulisi valittua ja käytettyä oikein, niin täytämme asiakkaan kanssa aina Diatolin kyselylomakkeen jokaisesta koneistettavasta reiästä. Kyselylomakkeen perusteella valitaan kalvaimelle mm. istukka, särmän materiaali ja geometria.”

Katso video: Diatool

Diatool video

Lisää tuottavuutta!

”Meille on tärkeää, että asiakas koneistaa mittareikiä tuottavasti. Etsimme asiakkaillemme parhaimmat vaihtoehdot myös esireikien koneistuksiin”, Laasonen kertoo.

Kalvaimien ominaisuuksiin vaikuttavat työstökoneet, materiaalit, reikien ominaisuudet jne. Standardi kalvaimet ovat yleistyökaluja ja siksi tarvitaan räätälöityjä kalvaimia.

Perinteiset HSS/juotetut KM-(esim. irtovartiset) kalvaimet maksavat noin puolet vähemmän verrattuna Cermet kalvaimiin, mutta niillä ei päästä vastaavanlaisiin lastuamisnopeuksiin, pinnalaatuihin, tarkkuuksiin ja työkalun elinikään. Diatoolilla reikiä syntyy nopeasti ja oikean kokoisina. 100,0 H7 100,0 mm pitkän reiän kalviminen vie aikaa noin 7 sekuntia.

Kalvaimet huolletaan aina valmistajan tehtaalla Saksassa. Kunnostukseen kuluu aikaa kuljetuksineen kolme viikkoa. Huollon yhteydessä on mahdollista vaihtaa myös kalvaimen geometriaa ja toleranssia, joten jo hankitun Diatoolin kalvaimen toleranssi esim. H7 voidaan muuttaa esim. H6:een teroitus tai uudelleenpaloitus kustannuksilla. Kaikki toimittamamme kalvaimet ovat periaatteessa uniikkeja. Kalvain 55,0 mm +0,004, +0,002 toleranssilla on Diatoolin ”standardituote”.

Carelian Nirko Oy varastoi asiakkailleen toimittamia Diatoolin Monoblock kalvaimia H7-toleranssilla halkaisijoiltaan 18 – 100 mm välillä (pääasiassa 5,0 mm välein), rengaskalvimia 105 – 136 mm välillä ja vaihtokärkisiä kalvaimia 20 – 50 mm välillä.

Tähän mennessä Carelian Nirko on toimittanut Diatoolin kalvaimia lähinnä itäiseen Suomeen, mutta nyt yritys on laajentamassa toimintaansa koko suomen alueelle.

kuva

Mitä maksaa?

Laasosen mukaan Diatoolin kalvaimet ovat korkeasta laadusta huolimatta hinnoiltaan erittäin kilpalukykyisiä. DIN 69871 ISO50/Weldon 32mm säätöistukka ja 50,0 – 100,0 mm Monoblock kalvain maksavat yhteensä tonnin molemmin puolin, josta kalvaimen osuus on noin 600,00 €. Ensimmäiseen toimitukseen sisältyvät aina käyttökoulutus ja testiajot.

Lisätietoja: www.careliannirko.fi

Teksti: Ari Mononen

Katso video: Diatool

Diatool video

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli

mainos_1074Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »