mainos_1048

Teollisuusvalaistus

Vanha valaistus kannattaa uusia heti

artikkelikuva: Vanha valaistus kannattaa uusia heti

KUVA: MALUX FINLAND OY

Alle kymmenen vuoden ikäisissä teollisuusrakennuksissa on valaistus pääsääntöisesti kunnossa ja led-valaisimilla toteutettuna. Sitä vanhemmissa kiinteistöissä on vielä paljon tehtävää.

”Metalliteollisuudessa on käytössä vielä paljon vanhoja monimetallivalaisimia, ja monella tuntuu olevan sellainen ajattelumalli, että käytetään ne vanhat valaisimet loppuun ennen ledvalaistukseen siirtymistä. Se ei ole järkevää taloudellisesti eikä ympäristön kannalta, avainasiakaspäällikkö Anssi Hangas Valoremontti Oy:stä toteaa.

Valoremontti Oy on kiinteistöjen valaistuksen uusimiseen erikoistunut palveluyritys.

”Yrityksissä näkee vielä esimerkiksi suurpainenatriumvalaisimia, joissa on aika kellertävä valo. Tällaisessa valaistuksessa on tavallaan painostavaa työskennellä pitkiä aikoja. Tämä on ongelma työhyvinvoinnin kannalta. Led valaisimilla saadaan mukavampaa ja toimivampaa valoa työskentelyyn, ja nykyisin led-valaistukseen panostetaankin jo tosi paljon”, maajohtaja Joakim Flakholm Malux Finland Oy:stä kertoo.

Malux on Pohjoismainen turvallisuustuotteiden asiantuntija, jonka valaistusosasto tarjoaa valaisimia ja valaistusratkaisuja kaikkiin tarpeisiin.

Led-valaistuksella lyhyt takaisinmaksuaika

Suurin osa teollisuusyrityksistä haluaa vaihtaa led-valaistuksen kerralla kuntoon, eikä lähde yksittäisiä valaisimia vaihtamaan sitä mukaa, kun ne sammuvat.

”Tänä päivänä valaistuksen uusiminen led-valaisimilla maksaa hankkeena itsensä takaisin noin 1– 4 vuoden sisällä. Jos vanhoilla lampuilla on pari vuotta käyttöikää jäljellä, niiden polttaminen loppuun maksaa saman verran kuin ledvalaistukseen siirtyminen nyt heti. Vanhoilla lampuilla jatkettaessa led-investointi on joka tapauksessa pian edessä, mutta tarvittava investointiraha on poltettu hukkaan suurempina energiakuluina”, Hangas sanoo.

Lisäksi käyttöön jätetyt vanhat lamput voivat sammua vuoron perään melko lyhyen ajan sisällä, mikä voi aiheuttaa akuutin valaistushäiriön tuotantoon, ennen kuin valaisimet saadaan vaihdettua uusiin.

kuva
Led valaisimilla saadaan mukavampaa ja toimivampaa valoa työskentelyyn, ja nykyisin led-valaistukseen panostetaankin jo tosi paljon”, maajohtaja Joakim Flakholm Malux Finland Oy:stä kertoo.
KUVA: MALUX FINLAND OY

Muuntojoustavuuteen huomiota

Tämän päivän led-valaisimet ovat pitkäikäisiä, ne kestävät 25–30 vuotta teollisessa toiminnassa, joten niiden käyttöiän aikana todennäköisesti vaihdetaan konekantaa ja koneiden paikkoja.

”Siksi uutta valaistusta hankittaessa ja suunniteltaessa kannattaa huomioida, että valaistus mahdollistaa layoutin joustavan vaihtamisen tiloihin. Näin valaistuksesta ei tule tilankäyttöä rajoittavaa tekijää,” Flakholm toteaa.

Nykyaikaiset valaisimet tarjoavat optiikkansa ansiosta hyvin paljon vaihtoehtoja valaistuksen toteuttamiseen.

”Valaisimiin on olemassa tosi laaja linssivalikoima, jolla voidaan mahdollistaa paljon erilaisia valaisuvaihtoehtoja samasta sijaintipaikasta. Aiempaa pienemmillä valaisimilla voidaan valaista nykyisin tosi laaja alue tai kohdistaa valoa johonkin haluttuun paikkaan kapeasti, jos sinne tarvitaan enemmän valoa”, Flakholm sanoo.

Vanhat johdotukset kannattaa hyödyntää

”Yleensä uudet valaisimet voidaan sijoittaa vanhojen valaisimien paikalle, jolloin voidaan hyödyntää vanhaa johdotusta, mikä on asiakkaan kannalta edullisempaa kuin uusien johdotusten tekeminen”, Hangas sanoo.

Alkuaikojen led-valot eivät olleet laadultaan vielä kovin kestäviä ja yritykset hankkivat led-valaisimia hinta edellä. Sittemmin nämä yritykset ovat joutuneet huomaamaan, että olisi ollut kannattavampaa hankkia heti kalliimmat ja kestävämmät valaisimet

”Markkinoilla oli led-buumin alussa vaikka minkälaisia perävalotakuulla toimivia tuotteita. Törmään usein siihen, että yritys on hankkinut vaikka kolme vuotta sitten vähän heikkolaatuisemmat led-valaisimet, jotka joudutaan nyt uusimaan”, Hangas toteaa.

Hänen mukaansa viimeisen parin vuoden aikana on valaisimien laatu taas alkanut kiinnostaa yrityksiä.

”Nyt ollaan valmiita maksamaan vähän enemmän, että saadaan laadukkaampi, kestävämpi ja turvallisempi valaistus.”

Laadukkaan valaisimen tunnistaa esimerkiksi pitkästä takuuajasta. Sekä Valoremontin että Maluxin laatuvalaisimilla on viiden vuoden takuu.

kuva
Kuvassa seinän toiselle puolelle oikealle on tehty jo vaihto LED-valaisimiksi ja toisella puolella on vielä suurpainenatrium valonlähteillä toteutettu valaistus.
KUVA: VALOREMONTTI OY

Kokonaisvaltainen valaistussuunnittelu

Kun valaistuksen uusiminen on ajankohtaista, kannattaa aina käyttää valaistuksen ammattilaisen apua suunnittelussa. Erilaisille toimialoille ja työtehtäville on määritettynä suositeltuja valaistusstandardeja, jotka toimivat ohjaavina tekijöinä valaistussuunnitelmaa tehdessä.

Valaistusstandardisuosituksilla turvataan riittävä valon määrä, valaistuksen tasaisuus, oikeanlainen värintoisto sekä häikäisemättömyys. Valaistussuunnittelun lähtökohdat ja vaatimukset ovat hyvin erilaiset korkeille logistiikkahalleille, kuin kokoonpanon tuotantolinjoille.

Logistiikkahallien trukkikuskeille tarvitaan häikäisemätöntä valaistusta, kun he nostelevat tavaroita lähelle katon rajaa. Tuotantolinjoilla taas on tärkeää ottaa huomioon esimerkiksi valon jakautuminen oikein.

”Otamme harvoin tilausta vastaan käymättä itse paikan päällä kohteessa arvioimassa tarvetta. Asiantuntija osaa suunnitella juuri oikeanlaisen valaistuksen kyseiseen tilaan – ei liian huonoa, mutta ei myöskään liian hyvää ja kallista valaistusta. Valaistuksen täytyy täyttää työn vaatimat valaistusstandardit”, Hangas toteaa.

Ohjausjärjestelmällä lisäarvoa

Valaistussuunniteluun kuuluu myös oikeanlaisen valaistuksen ohjausjärjestelmän valinta. Äykkyyden integroiminen valaistukseen tuottaa paljon lisäarvoa. Valaistuksen ohjausjärjestelmä pidentää valaisimien elinkaarta, koska valaisimet eivät pala täydellä teholla koko ajan. Se tuo myös enemmän energiansäästöjä – jopa 50 prosentin energiansäästöt verrattuna perinteiseen on/off valaistukseen. Valaistuksen automatisointi voi myös tuoda helpotusta ja joustavuutta yrityksen toimintaan.

Teksti: Jari Peltoranta

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 1/2024

prometalli
Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »