mainos_1048

Materiaalinkäsittely
Robotiikka ja automaatio

Älykäs teknologia tehostaa pientarvikkeiden toimituksia

artikkelikuva: Älykäs teknologia tehostaa pientarvikkeiden toimituksia

Ferrometal on tuonut markkinoille älykkään palvelukonseptin teollisuuden pientarvikevarastoinnin optimointia varten. Uuden CleverBin-järjestelmän avulla voidaan varmistaa, että kriittisiä pientarvikkeita on aina riittävästi saatavilla. Järjestelmä vähentää varmuusvarastoinnin tarvetta ja samalla pienentää turhien tuotantokatkosten riskiä.

Monenlaisten kiinnitys- ja pientarvikkeiden toimittajana tunnettu Ferrometal Oy on ollut edelläkävijä Lean-tuotantoon soveltuvien varastonhallintaratkaisujen kehittämisessä. Yritys on esimerkiksi tuonut Suomen markkinoille RFID-tunnisteisiin perustuvan ohjauksen Kanban-järjestelmiin.

Ferrometalin toimitusjohtaja Mika Brandt kertoo, että vuodenvaihteessa markkinoille tuli myös uusi järjestelmä teollisuuden pientarvikkeiden ja materiaalilogistiikan hallintaan. Järjestelmällä voidaan tehostaa pientarvikkeiden tilaus-toimitusketjua.

”Ferrometalin kehittämä CleverBin-järjestelmä mahdollistaa sen, että täydennystilaus saadaan lähtemään automaattisesti, kun jokin tarvike on loppumassa varastosta. Tilaamista varten ei tarvitse palauttaa tyhjää laatikkoa palautusasemaan tai lukea tuotteen viivakoodia”, Brandt toteaa. CleverBin-ottolaatikoiden toimitukset alkoivat tammikuussa 2020.

Automatiikka vähentää virheiden mahdollisuutta

Aiempaa Kanban-varastonhallintajärjestelmää on teollisuudessa paljolti käytetty kahden laatikon periaatteella. Kun pientarvikkeet ovat loppuneet ottolaatikosta, laatikko on nostettu palautusaseman hyllyn päälle, jolloin mobiiliyhteyden kautta on lähtenyt tilaussignaali tavarantoimittajalle. Vaihtoehtoisesti hyllyttäjä on voinut lukea ottolaatikon etiketin viivakoodin ja sen jälkeen tilata täydennyksen.

”Nämäkin toimintamallit ovat hyviä, mutta Ferrometal on halunnut kokonaan eliminoida inhimillisten virheiden mahdollisuuden. Samalla järjestelmä on saatu aiempaa ennakoivammaksi”, Brandt perustelee uuden järjestelmän käyttöönottoa.

”Tuotteiden toimitusaika Ferrometallilta kaikkialle Suomeen on vain yksi vuorokausi, mutta sekin voi joskus olla liian pitkä aika. Vuorokaudessa tuotanto ehtii seisahtua, jolloin kustannukset lisääntyvät merkittävästi.”

Toisaalta suurten puskurivarastojen ostaminen ennakkoon puolestaan sitoo pääomia. ”Uusi järjestelmä ratkaisee perinteisten Kanban-järjestelmien pullonkaulat”, Brandt vakuuttaa.

kuva

Optinen anturi valvoo laatikkoa

CleverBin-järjestelmään kuuluu varastolaatikkoon asennettu optinen anturi, joka seuraa laatikossa olevien pientarvikkeiden määrää.

”Kun ennalta ohjelmoitu tilauspiste alitetaan, reititin lähettää tilauksen automaattisesti Ferrometal Oy:n toimitusjärjestelmään. Asiakkaan tiloissa on langaton yhteys, jonka kautta tilaus lähtee matkapuhelinverkkoon ja edelleen Ferrometalin ERP-järjestelmään.”

Täydennystoimituksen hyllytys voidaan hoitaa Ferrometallin palveluna, mutta sen voi hoitaa myös asiakkaan oma sisälogistiikka tai alihankkija.

”Näin tilaus tulee tehdyksi ajoissa – se ei ole riippuvainen siitä, onko laatikko muistettu laittaa palautusasemaan, tai onko hyllyttäjä käynyt lukemassa viivakoodin.”

”Järjestelmä on täysin paikkariippumaton. Laatikko voi olla esimerkiksi hyllyssä, pöydällä tai käyttöpaikalla työpisteen vieressä – tai vaikkapa asiakkaan huoltoautossa. Kun tilaus on rekisteröity, se voidaan lähettää eteenpäin”, selittää Brandt.

”Nopean ja ennakoivan järjestelmän avulla voidaan vähentää varaston arvoa ja tehostaa tuotantoa. Laatikoiden koko ja määrä optimoidaan tuotantoprosessin tarpeiden mukaan.”

Brandtin mukaan aivan vastaavanlaista automaattista järjestelmää ei ole vielä käytössä ulkomaillakaan, joskin Ferrometalin emoyhtiössä – saksalaisessa Würth-konsernissa – on testattu joitakin toisentyyppisiä älylaatikkoratkaisuja.

Varmuusvarastojen tarve vähenee

Nurmijärvellä Karhunkorven teollisuusalueella toimivan Ferrometal Oy:n toimitusohjelmaan kuuluu 55 000 eri pientarviketta. Vuonna 1976 perustettu yritys työllistää yli 100 henkilöä Suomessa ja Baltiassa ja sillä on paljon asiakkaita teollisuudessa, tukkuportaassa ja rakennussektorilla. Yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli noin 32 miljoonaa euroa.

”Viime vuosina nimikevalikoimamme on laajentunut huomattavasti”, Brandt mainitsee. ”Uudella CleverBin-järjestelmällä pystytään hallitsemaan laajoja nimikekokonaisuuksia kustannustehokkaasti. Konepajojen ei tarvitse rakentaa isoja komponenttivarastoja, koska järjestelmä tuo ennakoitavuutta.”

”Tarviketäydennykset hoituvat automaattisesti ja nopealla aikataululla, kuten Lean-ajattelun mukaan pitäisikin. Pientarvikkeita on varastossa koko ajan juuri sopivasti.”

Varastoissa vältytään turhilta työvaiheilta

Brandt toteaa, että uudentyyppiselle järjestelmälle oli asiakastutkimustenkin mukaan selvästi tarvetta.

”Kun olimme tuoneet ensimmäisen Kanban-varastonhallintajärjestelmän markkinoille vuonna 2010, ryhdyimme heti pohtimaan uusia ja pitemmälle vietyjä innovaatioita.”

Radioteitse luettavat RFID-tunnisteet olivat yksi uudistus. Automaatiota haluttiin kuitenkin kehittää siten, että tilaukset saadaan lähtemään automaattisesti ja ilman virhemahdollisuutta.

”Tästä syystä kehitimme järjestelmän, jossa varastolaatikko tilaa itse itselleen täydennystä. Samalla vältytään turhilta työvaiheilta.”

”Uusi CleverBin-järjestelmä on alkuvuoden aikana implementoitu jo kymmenille teollisuusasiakkaille eri puolilla Suomea ja Baltiaa. Kokemusten perusteella järjestelmä toimii hyvin myös ulkomailla”, Brandt sanoo.

”Asiakkaille on tarjolla myös internet-käyttöliittymä, josta voidaan seurata esimerkiksi eri pientarvikkeiden kulutushistoriaa. Se helpottaa varastomäärien pitämistä oikealla tasolla.”

Lisätietoja: www.ferrometal.fi

Teksti: Ari Mononen

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli
Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »