mainos_1048

Pintakäsittely

Pekotek Digital Twin - olosuhdejärjestelmä maalaamoille

artikkelikuva: Pekotek Digital Twin - olosuhdejärjestelmä maalaamoille

Merkittävä ohutlevyrakenteiden valmistaja Suomen Levyprofiili Oy on investoinut syksyllä 2017 uuteen märkämaalauslinjastoon Joensuun tuotantolaitoksessaan. Kyseessä on aivan uudenlainen digitaaliratkaisuja sisältävä pintakäsittelylinjasto, jonka toimittajaksi valikoitui Pekotek Oy. ”Linjastosta tulee samalla Pekotekin oma koulutus- ja tuotekehitysyksikkö, uusi prototyyppi, jossa on aivan uudenlaisia oikeaa lisäarvoa tuottavia digitalisaatioratkaisuja”, Pekotekin huolloista ja varaosista sekä kehityksestä vastaava päällikkö Petri Rautiainen kertoo.

Digitaalinen 3D-malli ja maalaamon ohjausnäyttö
Uuden märkämaalauslinjaston ainutlaatuiseksi tekee se, että automaattisen sinkopuhalluksen lisänä oleva manuaalinen raepuhallus toteutetaan maalauksen kanssa samassa, mobiilissa tuotantotilassa, kun aiemmin ne on erotettu yleensä pintakäsittelyprosessissa erillisiksi tuotantotiloiksi. Tilaratkaisu perustuu liikuteltavuuteen, joten sen käyttökohteina voi tulevaisuudessa olla esimerkiksi erilaiset saneeraukset ja modernisoinnit, joissa tarvitaan tilapäisratkaisuja tuotantoseisakkien ajaksi. Lisäksi ensimmäistä kertaa Suomessa pintakäsittelylinjasta mallinnetaan digitaalinen 3D-malli.

”3D-malli toimi linjan ohjauspaneelina, josta näkyy yhdellä silmäyksellä linjan toiminta ja mahdolliset hälytykset. Mitattavat toimilaitteet ovat mallissa fyysisesti oikeilla paikoilla”, Rautiainen kertoo.

Järjestelmä kertoo Rautiaisen mukaan tietoa linjan käyttöasteesta kussakin prosessivaiheessa, olosuhteista ja niiden tallennuksista sekä ennakoivasta kunnossapidosta ja huoltohistoriasta. Kerättävä data voidaan analysoida tehokkaan operoinnin tueksi.

Uudessa märkämaalauslinjastossa on energiatehokkuutta lisäävä hukkalämmön talteenotto, joka palauttaa poistoilman energiasta vähintään 70 prosenttia. Tehokas ilmanvaihto ja moninkertainen suodatus takaavat optimaaliset olosuhteet liuotinpohjaisille ja vesiohenteisille maaleille. Laitteet seuraavat olosuhteita reaaliajassa eli ilmanvaihto käynnistyy automaattisesti, kun kaasuanturit ”haistavat” liuotinpitoisuuksia.

Teollisen internetin mahdollisuudet
Automaattinen kaasunvalvonta varmistaa puhtaat ja turvalliset työskentelyolosuhteet sekä säätää energiaa säästäen poistoilman määrää todellisen tarpeen mukaan ja mahdollistaa ilman kierrättämisen. Järjestelmä valvoo muun muassa puhaltimien moottoreiden värinää, suodattimien paine-eroja, lämpötilaa, kosteutta ja kastepistettä.

Tarvittaessa se tekee esimerkiksi kastepistehälytyksen. Olosuhdetiedot

siirtyvät järjestelmästä automaattisesti maalauspöytäkirjalle. Tarvittaessa siihen voi saada yhteyden etävalvontapisteestä. Vikailmoitukset menevät hallintasovellukseen suoraan maalaamon laitteista.

Uudesta investoinnista hyötyvät erityisesti Suomen Levyprofiilin asiakkaat, joihin kuuluvat muun muassa suuret kansainväliset yritykset kuten John Deere ja Sandvik.

Investointi tukee myös toiminta-ideaa GreenPark-yrityspuistossa, jossa Suomen Levyprofiilin tehdas sijaitsee.

Lisätietoja: www.pekotek.fi

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 2/2024

prometalli

mainos_1074Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »