mainos_1048

Palveluliiketoiminta

Polte yrittäjäksi oli kova

Kimmo Mäenpäästä tuli konepajan toimitusjohtaja 22-vuotiaana - 13 vuotta myöhemmin Maepro Oy palkittiin vuoden yrityksenä

artikkelikuva: Polte yrittäjäksi oli kova

Maepro Oy on Keski-Pohjanmaalla Perhossa sijaitseva metallialan perheyhtiö, jolla on pitkät perinteet laadukkaana ja joustavana teollisuuden yhteistyökumppanina. Maepro on myös Perhon kunnan Vuoden Yritys 2018.

Toimitusjohtaja Kimmo Mäenpää myöntää, että paikallinen tunnustus tuntui varsin hyvältä. ”Vähän palkinto yllätti, koska toimintaa on muuallakin kuin Perhossa. Täältä se kaikki kuitenkin lähti liikkeelle”, hän kertaa.

Vuonna 2006 perustettu konepaja on henkeen ja vereen perheyhtiö: talossa on töissä peräti neljä Mäenpäätä. Kimmon veli Markus Mäenpää toimii suunnittelutehtävissä ja nyt jo eläkeikää lähestyvä isä Seppo vastaa mm. kuljetuksista. ”Setäni Petri on ohjelmistosuunnittelijana”, lisää Kimmo Mäenpää.

Kaikkiaan työntekijöitä on kuusi. Omistajina on kolme Mäenpäätä eli Kimmo, Markus ja Seppo.

Pohjanmaan poweria
Maepro Oy:n pääasiakkaita ovat keskiraskas ja raskas konepaja- ja alumiiniteollisuus. Huollon, asennuksien ja kunnossapidon suhteen yritys toimii pääasiassa Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueella.

”Sopimusvalmistukset ja koneenrakennus tehdään omilla konepajoilla Perhossa ja Vimpelissä”, kertoo Mäenpää. Perhossa aloitettu liiketoiminta laajeni vuonna 2012, kun Vimpelistä vuokrattiin konepajatilaa 300 neliön edestä. Nyt Vimpelin suunnalla tapahtuu taas:

”Ostimme paikkakunnalta entisen huoltoasemakiinteistön osavalmistusta varten”, vahvistaa Mäenpää. Tässä kiinteistössä on rutkasti tilaa (1 200 m2), joten kaavailuissa on myös pieni lisäbisnes. ”Hankimme marraskuussa 2018 paikkakunnalla toimineen teknisen kaupan varaston ja aiomme itse alkaa pyörittää myös tukkukauppaa”, Mäenpää paljastaa.

Aluevaltauksen myötä tarvitaan myös lisää väkeä. ”Rekrytoida täytyy ainakin varastotyöntekijä ja myyjä.”

Robotit ja 3D-suunnittelu
Uusia tuulia pajalla edustavat myös esimerkiksi robotit. Vimpelin toimipisteestä löytyy kaksi Hitachin solumallista hitsausrobottia, jotka hankittiin käytettynä.

”Toinen robotti on ollut talossa nyt kolme vuotta, toinen vuoden. Kokemukset ovat olleet hyviä, nyt meillä on aika hyvin palaset kohdallaan”, Mäenpää kiittelee.

”Robotit tuovat sen mahdollisuuden, että voimme etsiä kasvua entistä tehokkaammin”, hän toteaa ja lisää, että etenkin uusia asiakkaita on helpompi etsiä, kun tuotannossa löytyy monipuolisuutta ja suorituskykyä.

Maeprolla ollaan syvällä digipuolella myös siinä mielessä, että kaikesta tuotannosta tehdään 3D-piirrokset, jotka sitten välitetään eteenpäin koneille. Mäenpään mukaan 3D-toimintatavan integroiminen yrityksen kaikkeen suunnitteluun ja tuotantoon on helpottanut ja virtaviivaistanut toimintaa huomattavasti. Lisäksi kustannuksia on saatu painettua koko ajan alemmas.

”3D-suunnittelu auttaa skippaamaan kaikki turhat virheet ja pääsemme ikään kuin hyvin lähelle lopullista maalia”, hän kuvailee.

”3D-suunnittelu auttaa skippaamaan kaikki turhat virheet ja pääsemme ikään kuin hyvin lähelle lopullista maalia”, hän kuvailee.

Kovan luokan infraa
Koneenrakennuspuolella pajalla syntyy mm. pyöritys- ja mittalaitteita. Mäenpään mukaan yritys voi toteuttaa projektit tilaajan suunnitelmien ja vaatimusten mukaisesti tai tehdä kiinteähintaisen tarjouksen urakasta.

”Projektitoimituksissa tiimiimme kuuluu tekninen suunnittelija, sulautettujen järjestelmien DI, konetekniikan insinööri ja tuotanto”, hän lisää.

Sopimusvalmistuspuolella Maepron heiniä ovat mm. kaivinkoneiden asfalttilaput ja liukuesteet, monilevysillat sekä erilaiset komponentit. ”Teräsrakenteiden kokonaistoimitukset käsittävät suunnittelun, valmistuksen, pintakäsittelyn, kuljetuksen ja asennuksen”, listaa Mäenpää.

Maepron ykkösasiakas on vimpeliläinen infraosaaja Viacon, joka tunnetaan Rumtec-rumputuotteistaan ja -putkisilloistaan. Vuonna 2016 Maepro teki Viaconille pipe arch -koneen, joka on kova luu innovatiivisuudessa myös kansainvälisessä katsannossa. Pipe arch -tekniikkaa käytetään matalissa kaivantosilloissa, joita näkee esimerkiksi VR:n ratapenkoissa.

”Kone on uniikki koko Euroopassa”, Mäenpää kertoo ja lisää, että Maepro paitsi suunnittelee ja valmistaa koneet, se myös toimittaa koneiden operaattorin

Kimmo Mäenpää
Kuvassa Kimmo Mäenpää vasemmalla ja Sami Alaspää tela-alustaisen pipe arch ‑machinen kanssa.

Strategista yhteistyötä
Pipe arch -kone on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka läheisessä yhteistyössä asiakkaan kanssa voidaan luoda ratkaisuja, jotka todella edistävät tämän liiketoimintaa. Mäenpää huomauttaa, että etenkin silloin kun osapuolet tuntevat toisensa hyvin, uusia kauaskantoisia ideoita saattaa hyvinkin syntyä.

Mäenpään mukaan suomalaisella metalliteollisuudella on luovuutta ja osaamista, mutta myös sitkeitä ongelmia vetovoimaisuuden kanssa. Nuoriso ei välttämättä innostu raskaiksi mielletyistä haalarihommista, joten kaikki kivet on käännettävä, jotta pajoille saadaan uutta, fiksua työvoimaa.

”Etenkin kollegoilta on tullut viestiä, että osaavan työvoiman saaminen on todellinen ongelma. Meidän kohdalla työvoimatilanne on kuitenkin varsin hyvä ja meillä on taitavia, sitoutuneita työntekijöitä hommissa.”

Mäenpää myöntää, että töiden suunnittelua helpottaa se, että pääasiakkailla on tietyt vuosirutiinit. ”Tietyt hommat on tullut meille joka vuosi.”

Vuosittainen sesonki alkaa huhtikuussa ja kestää lokakuun loppuun. ”Tällöin meille tulee pari kaveria ulkomailta remmiin mukaan.”

Vienti on kääntämätön kortti
Maepron valmistamia komponentteja päätyy ulkomaille etupäässä yrityksen asiakkaiden kautta - varsinainen vienti on vähäistä. Mitään ei silti ole rajattu pois etukäteen:

”Teemme paljon infratuotteita, jotka ovat universaaleja. Jos sopivia vientisaumoja tulee, olemme kiinnostuneita”, Mäenpää toteaa.

Kimmo Mäenpää on toimitusjohtajan hommissa konkari, vaikka mies on vasta 35-vuotias. 13 vuotta sitten alkanut metallisavotta on vienyt mukanaan.

”Isällä oli yrittämisestä kokemusta, mutta ei metallipuolelta. Markus oli meidän perheessä se, jolla oli kokemusta konepajoista, kun aloittelimme koneenrakennustoimintaa 2005- 2006”, muistelee sähköasentajan koulutuksen omaava Kimmo Mäenpää.

”Kova polte oli yrittäjäksi tuolloin - ja vaikka nollasta lähdettiin liikkeelle, niin uskoimme koko ajan omiin mahdollisuuksiin.” Yritys onnistui heti alussa nappaamaan nipun asiakkaita, joista tuli seuraavien vuosien ”vakkareita”. Määrätietoinen panostus laatuun ja palveluun oli valinta, joka siis todella kannatti.

”Meillä on paljon hyviä, pitkiä asiakassuhteita, jotka juontavat juurensa aivan sinne yrityksen starttiin asti.”

Luomisen riemua
Mutta mikä sitten on nuoren konepajayrittäjän mielestä parasta yrittämisessä? - Mäenpään mukaan kaikkein hienointa on se, kun pajalla ensin suunnitellaan ja sitten valmistetaan jotain aivan uudenlaista tuotetta.

”Kun osallistuu prosessiin ja sitten näkee valmiin lopputuotteen, niin kyllähän se on erittäin palkitsevaa”, hän pohtii.

Mäenpään mukaan metalliala on myös siitä kiitollinen, että se koostuu hyvin konkreettisesta tekemisestä. ”Silloin kun homma toimii, niin sen kyllä näkee.”

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Maepro Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 1/2024

prometalli




Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »